Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
30.01.2009 16:13 - Бъдещето е с шест крака
Автор: spasunger Категория: Спорт   
Прочетен: 4554 Коментари: 16 Гласове:
0

Последна промяна: 23.03.2009 16:17


Man Utd Varna - Ankh_Morpork   0 - 8


image
(Типичен пример за Морфичен Резонанс в Кръглия свят: полицейска двойка от Молдова)
image
0 - 1  H Dyrшy 5"
0 - 2  F Sarrats 17"
0 - 3  M Dalblom 32"
0 - 4  G Dingemans 34"
0 - 5  H Dyrшy 48"
0 - 6  M Ericsson 76"
0 - 7  H Dyrшy 77"
0 - 8  S Todeschini 85"



Новият сезон вече започва и отборът на Анкх отново е обзет от трескава подготовка - както на трансферния пазар, така и на тренировъчното игрище. Всъщност, сезонът винаги стартира с мачовете от първия кръг на Националната Купа (официалния вторичен турнир на лигата, в който обаче Анкх не може да се похвали с твърде големи постижения). И този път вниманието е насочено главно към най-важното нещо - представянето в лига V.169, но това не значи, че Анкх ще се излага и ще позволи да бъде отстранен още в първия кръг на Купата.

Така или иначе, първият противник никога не е твърде сериозен, а този път жребия отреди среща с МанЮнайтед от остров Моно (нарича се така, защото стои самотно забучен насред безбрежния океан откъм Ръба). Резултата 8-0 в полза на Анкх си беше напълно резонен, предвид тоталната разлика в класите. Лудия Ханс се отчете с хеттрик (разбира се, два гола дойдоха от любимите му статични положения), а бедните противникови играчи така и не успяха да се ориентират в обстановката. Все пак не е лесно да гониш топката, когато имаш шест крака и осемнайсет очи... Но какво са им виновни нашите за това? Могат само да винят създателя си, Бога на Еволюцията. И неговите налудничави хрумвания. Явно скоро няма да видим отбор от остров Моно да представя родината си в по-горните дивизии...

Богът на Еволюцията започнал кариерата си доста сносно (за един бог). Отначало се пръкнал от една щипка его в суров вид, след което бързо започнал да набира последователи. Този процес приел лавинообразен характер, докато въпросния бог не стигнал някъде до средата на ранг-листата на боговете. Така и не успял да се намърда във Висшата им лига, редом с разните Офлъровци и Слепия Йо; нито пък го приели в неделния клуб към местната кръчма, редом с бог Ом (под формата на костенурка) или отдавна потъналия в забвение Ур-Гилаш. Не, той просто си станал един стабилен средноразреден бог от Втора Лига, като един вид ФК Спартак-Пловдив сред Боговете... а за един Бог това си е доста удобно местенце, с полагаемите му се тучни ливади, плодородни нивя и бързо множащи се поклонници... а и никой не се опитвал да му отнеме мястото.

Това му позволило да разполага с достатъчно време да размишлява над нещата, което не е никак типично занимание за един бог. Така че, неминуемо някои опасно либерални мисли започнали да му хрумват, като например "Какъв е смисъла от всичкото това кряскане и всичките заплахи за поразяване с наказания и проклятия? Не е полезно за кръвното налягане постоянно да се ядосваш за щяло и нещяло. Така де, в случай, че имах кръв. И това да чакаш с години някой да бъде случайно треснат от гръмотевица и после да го посочиш с пръст и да парадираш на всеослушание: Видяхте ли бе? Нали ви казах? Така става като не вярвате в мен! - Ето това е егати тъпотията". Въобще, такива еретични мисли му минавали през главата.

Затова сигурно е било неизбежно, че Бога на Интелектуалния Размисъл рано или късно щял да се пръкне в света на Диска, тъй като на практика там си има Бог (или по-скоро "О! Боже") за едва ли не всяко нещо, което може да се назове и опише. Така че и този Бог се появил, ей така, от нищото, благодарение на някои широко разпространени вярвания, наложени на хората още преди хилядолетия, по времето на Ом и неговия маниакален пророк Брута. Но след като се появил, той бързо осъзнал, че не е уцелил точния момент. Така че решил да се въздържа от използването на гръмотевици, просто поради симпатиите си към своите поклонници. Но после открил, че една от най-противоречивите страни на хората е, че ако си твърде толерантен, те скоро започват да се отвръщат от теб и да се кланят на други, по-първосигнални богове, които не споделят твоите либерални възгледи.

Подобно на Ом, Бога на Еволюцията вдянал, че веднъж почнат ли човешките свещеници да се застъпват за теб и да си присвояват правото да тълкуват твоите действия пред вярващите, те рано или късно започват да следват свой си дневен ред, който включва все повече и по-големи храмове, църковни десятъци, които далеч надхвърлят онова реалистично 10 процента, които Богът някога е предписал за черни дни и които данъци са си чисто и просто рекет в разрез със Светите Писания... и такива искания като "дай ми най-добрия си добитък и ми прати най-личните девици от селото си за жертвоприношение, ако обичаш, "щото иначе извършваш оскърбление срещу Негово Светейшество"...

И тук, както е в случая с Ур-Гилаш, историята би трябвало да приключва.

Обаче не, новоизлюпения Бог на Интелектуалния Размисъл открил едно странно и ново нещо. След като разбрал, че "всичко, в края на краищата, е просто набор от инструкции", той сам се инструктирал наново и, като запазил божествените си сили и разум, най-сетне обърнал гръб на човечеството и се отдал изцяло на научни изследвания и експерименти.

Това доказва, че дори и Боговете могат да еволюират дотам, че вече да не се нуждаят от поклонници. Те вече могат да поддържат фоновото си его-равнище и божествените си способности даже и без тях. ("Въглищния" Абраксий не успял да стигне чак дотам в логическите си умозрения, иначе това би било повод за страхотно продължение на трактата "Зъ Религ"йата"). Макар и да е вярно, че дори при намирането на само един поклонник - като Пондър Стибънс например - мощта му би нараснала неимоверно.

След като се отвърнал напълно от човешката раса и се преселил на остров Моно*, той хвърлил цялата си енергия в префасонирането на живите създания в търсене на начин да ги подобри. В това си занимание той срещнал сериозна пречка, понеже някои неща все още не му били съвсем ясни. Докато не му се наложило да проведе един откровен разговор с г-жа Уитлоу, той бил в пълно неведение относно детайлите как точно следва да накара своите творения да се самовъзпроизвеждат.

А дотогава, повечето от круширалите на острова му магьосници вече били успели да се възползват от Арго Наутика Унико**, за да напуснат. Пондър Стибънс останал обаче - поне достатъчно дълго, за да осъзнае ужасната истина колко далеч от човешката раса се е бил отвърнал този Бог.

Бъдещето има шест крака и е с формата на хлебарка...

_______________
* Остров Моно е домът на Бога на Еволюцията. Като такъв, неговите обитатели живеят с постоянния страх, че ако се задържат на това място твърде дълго, рано или късно по някакъв начин ще бъдат "подобрени" - затова всички те правят и невъзможното, за да се измъкнат оттам. Например, когато Чарлз Дарвин посетил остров Моно, той порязал ръката си на някакъв трън, след което едно растение с бинтове вместо листа поникнало наблизо с надеждата, че пътешественика ще го сметне за достатъчно полезно, за да го присади някъде надалеч от този прокълнат остров.

Голяма част от жителите на остров Моно са бръмбари поради необяснимото влечение на този Бог към подобен род същества; но затова пък цигарените дървета, слоновете на колела и въздушно управляемите китове също са често срещани.

Основната забележителност на острова е Връх Невъзможен, който е кух отвътре, за да може да подслони всички творения от експериментите на Бога на Еволюцията. Самият Пондър Стибънс е работил известно време там.

** Арго Наутика Унико представлява едно единствено и напълно уникално растение. То претърпяло турбо-еволюция на остров Моно, в отговор на спешната нужда на членовете на Факултета от Невидимия Университет да се чупят от Острова, съчетана с едновременното горещо желание на Бога на Еволюцията да им види гърба. (Макар че по това време той ги смятал просто за някакво неканено местно природно бедствие, самостоятелно еволюирало зад гърба му без негово знание).

Пондър Стибънс се опитал да намери обяснение за появата на растението, като се позовал на един вид семена, които са се развили по естествен път така, че да могат да плуват от един остров на друг... но се отказал да търси логично обяснение, понеже въпросното растение си разполагало със собствена главна мачта и пълен комплект такелаж, пригоден за корабоплаване.

В съответствие с морфичния резонанс*** и, твърде вероятно, желанието на Катедрата по Неопределени Науки изследването на г-жа Уитлоу (облечена във възможно най-оскъдно облекло) да бъде възможно по-малко неопределено, на носа на гореспоменатия органичен платноход имало (макар и смътно подобие) на изображение на полугола жена.

Корабът се разцепил и разпаднал, малко преди да достигне континента ХХХХ, но не и преди да цъфне и върже и да си пръсне семената из целия океан - като самите семена били едри и плоски и със заострен нос отпред и здрав кил отзад, а не като нестабилните дъски за сърф...

*** По целия Диск има хора, които поразително си приличат един с друг. Само да се огледаш малко и веднага ще разпознаеш превъплъщения на няколко стандартни типа хора нявсякъде около теб, което веднъж накарало Ринсуинд да изкаже предположението, че на света има само няколко души, а всички останали са просто техни клонинги. Серж. Фред Колън и ССПГ Диблър са два такива типажа. Също така, във всяко кътче на Диска съществуват дебели, напълно некадърни и корумпирани стражари, съпровождани от асистенти с формата на дребни плъхоподобни мижитурки. Това се дължи на принципа на "историческата причинно-следственост", или още Морфически Резонанс.


Следващ кръг на Купата:
FC DreamStars - Ankh_Morpork
03.02.2009 21.15
 



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Харесва ми
30.01.2009 16:44
новия формат!
цитирай
2. zaw12929 - Прекрасно Ама "Кому пееш П...
30.01.2009 17:02
Прекрасно Ама "Кому пееш Пенке- чиновнику е глух#" А народа зает
цитирай
3. dessykg - Добър старт на сезона :)
30.01.2009 17:19
А като гледам и промените се приемат положително... абе с една дума всичко се нарежда, все едно Дамата отново е почнала да печели ;)
Дано само имаме късмет богът на Еволюцията да започне да се съмнява, че това бъдеще с шест крака хич не ми се харесва
цитирай
4. basta - развесели ме! само ми липсва анг...
30.01.2009 19:24
развесели ме! само ми липсва английския текст...абе някак незавършено стои без него...ама хайде да не се заяждам сега:):):)
а иначе е много вярно това за..."веднъж почнат ли човешките свещеници..."и до края на абзаца...
поздрави и хубава вечер!
а, и поздрави за победата!
цитирай
5. spasunger - :-)
30.01.2009 20:07
Баста, няма угодия :-рРр

Но ще свикнеш. Важно е съдържанието, не формата.
цитирай
6. анонимен - наистина,
30.01.2009 20:28
Този абзац е гениален просто. Както и много от другите неща. трябваше ми да прочета 3 пъти зада разбера зад всяка думасе крие смисъл. това е уникално!:) остров Моно е като острова от "Изгубени"...а това за полицаите е супер пародия но за жалот е толкова вярно!Поздравления ти успя да ме развеселиш:)
цитирай
7. анонимен - А връх невъзможен е като ноевия к...
30.01.2009 20:37
А връх невъзможен е като ноевия ковчег нали?
цитирай
8. spasunger - 6.
30.01.2009 20:47
Самото съжителство на "бог" и "еволюция" в едно и също изречение е оксиморон. Поне според учените-еволюционисти и т.нар. учени-креационисти.

Ами ако има и среден път между двете враждуващи фракции?

Науката се нуждае от съвсем нова парадигма. Да се отърси от религио-подобния си догматизъм. Да си смени целите и да не се опитва да обясни реалността чрез нагласени постановки. Не крайната теория определя доказателствата, а обратното. И стига с това противопоставяне религия-наука, това е просто нелепо. И се случва едва от някакви си 3-4 века.

Хората наистина са си изгубили ума в главоломното си смъкване надолу по пързалката на интелектуалната деволюция и неудържимото си приближаване към абсолютното материалистично дъно. И не ми се иска да чуя звука от приземяването (според някои теоретици като начинаещия магьосник Пондър Стибънс, звука е нещо между "бльоккк" и "пляссс", което не е никак обнадеждаващо)...

Пс. Действително зад всяка, и наистина ВСЯКА дума съм се постарал да вложа скрит смисъл. Все пак за Пратчет става дума, не е лесно... Аз самият трябваше да си го прочета над 5 пъти, за да ми хареса най-накрая и да го пусна :-)

7., мога да кажа само, че всяка прилика и разлика с действителни хора, събития и явления е повече от неслучайна ;-)
цитирай
9. анонимен - Сега като каза за науката и как кр...
30.01.2009 20:53
Сега като каза за науката и как крайната теория определя доказателствата и се усетих.И в това има символика нали:
"Корабът се разцепил и разпаднал, малко преди да достигне континента ХХХХ, но не и преди да цъфне и върже и да си пръсне семената из целия океан"
цитирай
10. spasunger - :-)
30.01.2009 20:59
Нека не разкривам всичко. Оставям на въображението на читателите да си го тълкуват всеки по свой си начин ;-)
цитирай
11. bestregards - чудесни Въоражени Мъже!!!
30.01.2009 22:04
Мисля да си лягам с тази снимка в лявата ръка ;-)))
цитирай
12. bovari - Творецо,
30.01.2009 22:48
Повече разбрах от погледа на другарите милиционери, отколкото от твоите писания, а това доказва единствено и САМО моето слабоумие;(
Утре ще дойда на закуска;)...ако има утре за мен, де.
Поздрави!;)
цитирай
13. spasunger - :-)
30.01.2009 23:44
Такъв съм си - трудносмилаем :-)
Четенето на тежки творения на закуска е противопоказно. Препоръчват се само привечер, на чаша червено вино, когато си леко замаяна :-))
цитирай
14. basta - :))
31.01.2009 01:19
съгласна! абсолютно, и аз държа на съдържанието на първо място. но пък познавам хора, които фанатично се държат за формата и поради това пропускат съдържанието, та бая се посдърпахме с тях...
ама това е съвсем странична тема.
лека!
цитирай
15. spasunger - ?
31.01.2009 12:00
Къде, къде се посдърпахте... дай линк да чета, само ми разчовърка любопитството и избяга :-)))
цитирай
16. basta - а-а-а, то това е друга тема. . . много ...
31.01.2009 15:53
а-а-а, то това е друга тема...много сериозно нещо...ами...такова...иде реч за друг вид...сиреч...
ами за религиозен фанатизъм, ако ти говори нещо...та аз избягах от едно такова...място...от една секта, де...и съответно ме пратиха в ада, където им е мястото на богохулниците, какъвто се оказа, че съм аз...ами линк да ти дам...чакай да помисля. но не вярвам да ти е интересно...е все пак, ето някои четива :)) би могъл да се позабавляваш, евентуално, най-вече с някои от коментарите отдолу...а може и да те стресирам с тези четива...не знам...

http://basta.blog.bg/viewpost.php?id=242069

http://basta.blog.bg/viewpost.php?id=241784

има още много такива в моя блог, ама от по-старите ми постинги...а, ето айде един последен, и тук има веселба - то в коментарите е веселбата де, :)))
самите постинги са си мои преживявания и размишления

http://basta.blog.bg/viewpost.php?id=282837
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: spasunger
Категория: Спорт
Прочетен: 1051089
Постинги: 309
Коментари: 1017
Гласове: 16699