Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
07.02.2009 23:21 - Осмия цвят
Автор: spasunger Категория: Спорт   
Прочетен: 2659 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 23.03.2009 16:16


FC DreamStars - Ankh_Morpork   3 - 0

Ankh_Morpork - 3e/eH /oKoMoTuB   5 - 1

image

image

"Това бе октарина, цветът на магията. Тя бе искряща и жива - безспорният пигмент на въображението, защото където и да се появеше, тя бе знак, че обикновената материя е подвластна на силите на магическото съзнание. Самата тя бе омагьосваща. Но за Ринсуинд тя винаги си е била нещо като пурпурно-зеленикаво"


(Т.Пратчет, Цветът на Магията)



Stars - Ankh 3 - 0
 
1 - 0  T Scгrlгtescu 2"
2 - 0  B Tomov 13"
3 - 0  T Scгrlгtescu 67"

image L Wetzk 75"

image Ankh - /oKoMoTuB   5 - 1

1 - 0  J Nilsson 4"
1 - 1  L Kirilov 43"
2 - 1  V Laranjeira 66"
3 - 1  L Cohalan 69"
4 - 1  L Cohalan 71"
5 - 1  H Dyrшy 73"

image L Kirilov 58"
image M Ericsson 45"

За съжаление, Анкх спази традицията да отпада рано-рано от турнира на Националната купа. Явно не им е писано на подопечните на Смърт да се подвизават по-напред от втори кръг на въпросното свръх-комерсиално състезание (макар че понякога успяват да стигнат "дори" до трети кръг)... Лошото е, че сезонът започва подобно на предишния - загуба на старта и предстоящо дълго изкачване до подстъпите към медалите. Но Анкх вече са доказвали, че го умеят. В случая, отбора на ДриймСтарс сложи прът в едва тътрещата се каручка на нашата пасмина нехранимайковци... противно на повечето прогнози, които предричаха успех за нашите. Явно все още се мъчим да влезем в час след напълно излишната двуседмична пауза между сезоните, която меко казано не бе оползотворена по най-подходящия начин от отряда на Смърт. Собствениците на заведения с лоша репутация като Поправения барабан и някои апартаменти под наем за една вечер с консумация в квартала на Сенките може и да са се облажили от редовните посещения на играчите, но напоследък те с нищо не показват на терена, че са си заслужили баснословните заплати, които получават.

Както и да е. Само четири дни след това унизително поражение, момците на Смърт явно вече си бяха взели поука, защото в последвалия втори мач от Лигата, те просто сразиха новака Зелен Локомотив с красноречивото 5 на 1. Ето, това вече е друга работа! Споменахме за бавно изкачване обратно към върха? Ами, оттук можем да започнем. Противникът наистина не бе нищо особено, но петте гола трябва да послужат за доказателство, че "можело, значи".

Особено доволни от постепенното нормализиране на нещата бяха основните спонсори в клубния борд на директорите - магьосниците от Невидимия Университет на Анкх-Морпорк. Те може и да владеят магията, но все още не могат да превръщат хранителни отпадъци в злато (а Невидимия Ун-тет изхвърля дневно по няколко десетки тона хранителни отпадъци... правете си сметката какви пиршества се вихрят във Факултета...) Така че, при липсата на заобиколни пътища за добиване на парички (не броим Гилдията на Алхимиците, те така и не са постигнали своята основна мисия досега), остава само да се разчита на постъпленията от покупко-продажба на играчи (наричана още "мижи-да-те-лажем") и от билетчета за публиката. А тя, публиката, силно се влияе от представянето на отбора.

Не върви и с магия... Опитвали сме, не е като да не сме опитвали. Понякога малки трикове действат, но в дългосрочен план, не можеш да разчиташ и на това. Дори и цялото игрище да потъне в октаринова мараня, от която да ти се насълзят очите, пак най-важното си остава дали двете групи ритнитопковци ще направят топката квадратна, или ще си чоплят носа до тъч-линията. А и без това октариновата светлина би останала незабелязана за по-голямата част от публиката (не броим вампирите и върколаците, макар че и на тях само ще им се стори, че им се е мернало някакво синкаво проблясване).

Такава е ориста на този цвят - осмия цвят от дъгата на Диска. Най-великолепното творение на Създателя е прокълнато да остане незабелязано от мнозинството... и само онези с магическа дарба биха могли да се насладят на цялото й великолепие. Но може би така е по-добре. Защото простолюдието е именно такова - просто. И не се знае по какъв начин би възприело гледката. На никой не му се ще да гледа половината население как се хвърля в мътните води на река Анкх от отчаяние заради предполагаемия Свършек на Света (например), а останалата половина да опустошава и последните си запаси от зелева ракия в опит да се потопи в алкохолна забрава, докато бедствието отмине. Неведоми са пътищата масови...

Октарината е цветът на магията, магическата боя ако щете... по свой си начин... е, ами, как точно се очаква да го обясня? Все едно да се опитваш да опишеш бледоморавата анилинова боя на някой далтонист. Повечето от нас си нямат никаква отправна точка за сравнение. Тя е просто тя - осмата боя. Осмия цвят от Дъгата в света на Диска; намира се там, където бихме очаквали да "видим" ултравиолетовото. Но както вече малко по-рано споменахме, светлината на Диска е някак по-особена - например тя пътува хиляди пъти по-бавно, отколкото му се иска на Айнщайн. Не е съвсем ясно как точно действат очите на обитателите на Диска при по-ниските честоти на вълната, но е факт, че октарина си остава невидим за по-голямата част от тях. От друга страна, очите на Магьосниците съдържат, освен обичайните стълбчета и конусчета, също и малки октагончета, които засичат октарина. Те понякога правят бегло сравнение на този цвят с нещо като пурпурно-зеленикаво, ако въобще можете да си представите нещо подобно (не ви бях много от помощ, нали?)

Наричат го "цвета на магията", понеже зарядите от магическа енергия обикновено са съпровождани с излъчване на най-високоенергийната светлина - а именно октарина.

По-нечувствителните човеци все пак виждат предметите, осветени от октариновата светлина: 71-часовият Ахмед например без проблеми посочил към чернотата по крайчетата на магическите пламъци, които били обхванали кораба му, и обърнал внимание на капитана към този феномен. Това, както правилно отбелязал капитанът, е октаринова светлина, само че ние не можем да я видим, затова изглежда като дупка в пространството. Ахмед не го разбрал, но това сега не е от значение.

Въпросната псевдо-светлина (теоретичен заместник на октарината за тези, които не могат да я видят), е наричана от някои още и "инфра-черно". Това е цветът, който хората виждат в мига преди да умрат от, да речем, тараниране на каменен дувар с кратуната си. Този "цвят" може да се наблюдава също и като страничен ефект от практикуването на "ретрофренология"*.

_______________
* Ретрофренологията е странна и болезнена приумица, която напоследък е доста модна в град Анкх-Морпорк. Ето как действа: класическата наука "френология" твърди, че има взаимовръзка между видимата форма на човешката глава и съответните мозъчни центрове, които се намират в нея. Така, ако има забележима бабунка в предната част на черепната кутия, която е точно над центъра, отговарящ за интелекта, това би трябвало да води до необичайно силно мозъчно развитие точно в тази част - т.е., наличие на свръхинтелект.

Анкх-морпоркци обаче не са спрели дотук. Със своята присъща буквалност, те отиват и по-далеч - и поставят въпроса: ами какво ще стане, ако посредством серия внимателно премерени удари по главата с внимателно претеглено и подходящо оформено чукче, можехме да донагласим формата на черепа така, че да влияем на индивидуалността на пациента? За нещастие, водещият "специалист" в областта на ретро-френологията се явява Зорго - един трол, за когото "финост" и "деликатност" са от "онея думички дет" ги пишът у рееч-н-нн-ци-те" или нещо от тоя сорт.

Както пише в своите "Пътни Днефници Зъ Блисски И Дълечни Стръни" Двуцветко, първият истински турист на Диска (с някои граматически корекции): "В Анкх-Морпорк можеш да флезнеш в спецялизиран мъгъзин и да си поръчаш артестичен темперамент с тенденцйя към само-фглъбенос. Тва, коет фсъшнос получаваш, е удър по глъвътъ с тъп предмет; но тва в никъв случай не преставлява пречка за парите ти така или иначи да флезнат в цирколация у фенансовата индустря на градът-даржава. Пък и нъл тъй са подържат работни места..."


Home Away Total
P Team Pld W D L F A W D L F A GD Pts  
1 Emil 2 1 0 0 6 0 1 0 0 2 1 7 6  
2 Zimbru-Botanika 2 1 0 0 1 0 1 0 0 3 0 4 6 image
3 Hishnicite 2 1 0 0 8 1 0 1 0 3 3 7 4 image
4 NAFEX 2 1 0 0 5 1 0 0 1 0 1 3 3 image
5 Ankh_Morpork 2 1 0 0 5 1 0 0 1 0 6 -2 3 image
6 3e/eH /oKoMoTuB 2 0 1 0 3 3 0 0 1 1 5 -4 1 image
7 Gargamelite 2 0 0 1 1 2 0 0 1 1 5 -5 0  
8 AzUrAL 2 0 0 1 0 3 0 0 1 1 8 -10 0 image


Следващ кръг на Лига V.169:
AzUrAL - Ankh_Morpork
14.02.2009 13.25
 


Тагове:   Magic,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. basta - :)
08.02.2009 17:20
да не се отчайвате от временните поражения, момчета!
вярно е, че към върха се стига бавно...и, че с магии не става...дето има една приказка...акъл трябва. но вие го имате, така че няма да се боите от загубите...времето е пред вас...пък и ето, почвате да печелите...дерзайте!
успех!
цитирай
2. spasunger - Мда,
08.02.2009 17:33
За да се научиш да побеждаваш, първо трябва да се научиш да губиш. А както се вижда, ние сме много добри в това упражнение ;-)
цитирай
3. dessykg - Така ще ви запляскам
09.02.2009 01:04
по врътът, че ще видите отвъд октарината ей!
Много лесно е да побеждаваш слабаци :(
Мисля, че като (без)отговорен мениджър трябва да направиш нещо. И като споменаваш заплати, ми хрумват две три неща на ум.
Може би не е зле да поработят в приюта за дракончета на Лейди Сибил. Като поизринат малко драконова тор, може да решат, че е по-добре да не се излагат на терена...
Само една идея ;)
цитирай
4. spasunger - !
09.02.2009 11:53
Хммм, обществено полезен труд? Добра идея! Струва си да им се налее малко акълец в чутурите, че само за пари и пиячка мислят... и за тия три работи :-))
цитирай
5. fenris - Момчета
13.02.2009 10:55
трябва ви треньор на вратаря! аз съм добър в това!;|) Стягайте се моля ви се!
цитирай
6. spasunger - :-)
13.02.2009 20:47
Слушаме и изпълняваме! Само стой та гледай утре как им скъсваме шортите от бой! :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: spasunger
Категория: Спорт
Прочетен: 1053844
Постинги: 309
Коментари: 1017
Гласове: 16699