Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
02.03.2009 20:00 - С молитви не става
Автор: spasunger Категория: Спорт   
Прочетен: 2017 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 23.03.2009 16:16


Ankh_Morpork - Kaktoi   8 - 1

Gargamelite - Ankh_Morpork   5 - 2

image

image

...По някаква случайност, Ом успял да се приземи на мека и песъчлива почва, съвсем близо до единствения си оцелял вярващ Брута, след като бил пуснат от небесата от един орел, който се надявал черупката на уловената костенурка да се сцепи от удара и после да изяде вътрешностите й. Това се случило, след като Ом бил прекарал няколко години в тялото на костенурката...



Ankh - Kaktoi 8 - 1
 
1 - 0  F Leprini 19"
2 - 0  M Ericsson 26"
3 - 0  S Braspenning 39"
4 - 0  M Ericsson 43"
5 - 0  L Cohalan 54"
6 - 0  L Cohalan 76"
6 - 1  J Verhaeg 78"
7 - 1  M Dalblom 84"
8 - 1  H Dyrшy 86"

image Gargamelite - Ankh   5 - 2

1 - 0  L Hеkansson 18"
1 - 1  A Šнr 30"
2 - 1  T Latvala 42"
2 - 2  JL Fernбndez 43"
3 - 2  DB d"Бgua 62"
4 - 2  L Hеkansson 83"
5 - 2  D Biemans 84"

image Taşkın Efendi 62"


Туй-то. Вече можем да забравим за всякакви мераци за титли и тем подобни. Втора поредна загуба от пряк конкурент в борбата за медалите (този път - Гаргамелите) запрати Анкх в долната половина на таблицата, за огромно разочарование на феновете. Още по-болезнено е това, че поражението се оформи  в последните няколко минути, а дотогава Анкх изпусна много шансове да изравни и даже да победи. Сега единственото, което остава, е да се укрепим в подстъпите към челната тройка и да си дремем там до края на сезона (да не споменава и по-лоши варианти).

Смърт не можа да намери обяснение защо така се получава. Момците играха добре, но нещо все липсваше. Това е още по-необяснимо и странно, като се има предвид с какъв размах се представиха същите тези нехранимайковци по-рано същата седмица, когато натупаха омнианския отбор Кактой с 8 на 1 в първия мач от турнира на Псевдо Шампионската Лига VIII.

Всичко потръгна идеално срещу омнианците. Смърт се възползва от тактическите пропуски на Кактой и отприщи пълната мощ на своите. Имаше много голове и няколко греди. Мачът дори бе прекъснат за 15 минути през второто полувреме, защото дебелия халф на гостите счупи едната странична греда, когато се хвърли да спасява една безнадеждна топка, отправена от Лудия Ханс - гол разбира се имаше, след като ефрейтор Бъги довкара топката, но пък и халфът (със смехотворното име Ташкън Ефенди) се наложи да бъде изнесен на носилка с натъртен гръбнак.

Нищо не можа да помогне на гостите - нито смените, нито далечните удари, нито пък постоянните молитви към техния велик бог Ом (Велики), който явно си беше взел почивен ден точно по време на тоя мач. Малко смешно бе да наблюдаваш всички от резервната скамейка на Кактой коленичили на малки чердженца и отправящи пламенни молитви към небето. Нямаше особена полза от това. Така че Анкх започна турнира впечатляващо и сега е начело на своята група, както и с най-добър актив от всичките 32 участници. Да се надяваме, че и занапред така ще продължи. Само ако можехме да пренесем тази отлична форма и в официалната лига, ама на!...

Като стана въпрос за бог Ом, длъжни сме да отбележим, че той е сред най-могъщите божества на Диска (всъщност както на него, така и извън). По стандартите на средно-статистическия бог, Ом е доста мързелив. По време на превратните събития около обявяването на Брута за Осмия Пророк, макар и да е разполагал с цяла империя от свои поклонници, Ом на практика е имал само един истински вярващ в него - самия Брута. Много хилядолетия преди това, Ом се пръкнал (както става с повечето богове на Диска) от една незначителна щипка его и натрупал толкова много вяра, че станал изключително могъщ и същевременно много отмъстителен. След като покорил и поразил с мълниите си всички поклонници на конкуренцията, той се превърнал в най-великия бог наоколо. Накрая ритуалите и духовенството се превърнали в истинската същност на неговата религия, като така поклонниците му оставили самия бог да се задуши в своята черупка. (Подобно на някои видове морски мекотели, и влечуги които се обвиват с все по-големи и по-големи черупки, след което се задушават вътре в тях и умират. Като видял накъде отиват работите, той се опитал да се материализира в света на живите под формата на бял бик или поне на лебед (както Зевс и други подобни са правили според митовете на Кръглия свят). Но успял да намери само двама души, които наистина все още вярвали в него (Брута и неговото Бабче), така че Ом се появил на Диска във формата на костенурка с ужасна амнезия.

По някаква случайност, Ом успял да се приземи на мека и песъчлива почва, съвсем близо до единствения си оцелял вярващ Брута, след като бил пуснат от небесата от един орел, който се надявал черупката на уловената костенурка да се сцепи от удара и после да изяде вътрешностите й. Това се случило, след като Ом бил прекарал няколко години в тялото на костенурката.

Когато се разкрил в цялото си великолепие, Ом говорел чрез божествени заповеди. Но поради дългия си престой под черупката, някои от тези заповеди звучали доста странно, като например заповедта към поклонниците да подслоняват каквито костенурки срещнат и да ги закарват където костенурките пожелаят. Освен, и това е много важно, ако не си изгладнял орел.

Поклонниците на Ом (наричани още Омнианци*) основали своя държава на име Омния, с теократичен режим на управление. Оттогава пламенните, но понякога доста объркани вярвания на Омнианците постоянно са причина за войни и сблъсъци срещу всички техни съседи из континента Клач. Ом, подобно на много други богове, обича понякога да се появява пред някой смъртен и да се фука, че е "един от по-главните и силни богове". А от своя страна, Омнианците проявяват склонност да преувеличават нещата и да обявяват съответния смъртен за Пророк, като казват, че Ом му е заявил, че е "единствения бог". Усещате разликата, нали? Получава се като развален телефон...

В продължение на векове, Омнианците твърдели, че Ом си избира Пророк веднъж на всеки двеста години, докато Ом всъщност се появява и говори със смъртни кажи-речи когато му скимне. И със сигурност няма спомен да е диктувал за написването на никоя от "светите" книги, които Пророците са наложили в Омнианската църква. Някои от тези така наречени "пророци" той дори не помни някога да е срещал въобще. (От друга страна, нали е костенурка с амнезия, все пак). Случката със самозапалилия се храст за него е просто един от онези моменти, когато е искал да се изфука "Ей, вижте ме какво мога!"

Откак Брута, Осмия Пророк, преобразил църквата, Омнианците са поощрявани да поставят под въпрос някои от ученията на Ом, което често е водело до църковен разкол. Тези схизми са довели до появата на някои секти с доста странни наименования (един пример са "НовоОбединените Свободни Хелонианисти", които скоро след отделянето си, от своя страна се разцепили на "Синода откъм Главината" и "Синода откъм Ръба" - днес не е рядкост да забележиш двете групи да седят от двете страни на централната пътека в църквата и да полагат всевъзможни усилия да изглеждат, все едно не се забелязват едни други). Преди Брута, щеше да бъде ужасно еретично въобще да се спомене, че подобни географски посоки съществуват, понеже тогава нали се е смятало, че светът е топка, която обикаля около Слънцето, вместо (както е в действителност) диск, качен върху гърбовете на четири слона, стъпили на корубата на гигантска костенурка.

_______________
* "Омни-" е представка, която означава "всичко" и  е широко употребявана във връзка с юдео-християнския Бог от Кръглия свят. Например в "омнипотентен" (т.е. всевластен) или "омнипрезентен" (всеприсъстващ). Макар представката да е "омни-", по-лесно за възприемане е, че именно "Ом" е онази част от думата, която се повтаря навсякъде и която носи смисъла на "всичко". Оттам и Великия Бог Ом.

От друга страна, думата "Ом" най-често се среща като свещена сричка, която се напява до безкрай от определен тип следовници най-общо казано на будистко-хиндуистката традиция, също от Кръглия свят. Обикновено тя се произнася със скръстени ръце и крака и сключени в колелце палци и показалци (на ръцете естествено). Сричката произлиза от думата "Аум", която е словото, чрез което, както се твърди, бог Брахма създал света и чийто жизнен цикъл се състои от четири фази на съзнанието: събуждане, заспиване, сънуване и отваряне на третото око на мъдростта към медитацията.

Всъщност, всичките тези четири фази били точно пресъздадени и от самия Ом при неговото израстване като бог. От обикновено будно състояние, той след като не бил наясно какво количество вяра към него е останало в света, се опитал да се материализира като бик или лебед, но изглежда се надценил и вместо това маната му стигнала само за костенурка - подобно на някоя вещица, която е стояла твърде дълго време във взетото назаем тяло на някое животно и чиито магически способности са започнали да избледняват (виж "Заемане"). След като се скитал под формата на костенурка цели три години и даже успял да изгуби едното си око при един инцидент (за сравнение: бог Один), Ом най-сетне имал невероятния късмет едно на милион да бъде изпуснат от орела почти върху главата на единствения му вярващ (Брута). А срещата помежду им му помогнала отново да се разсъни и да осъзнае кой е в действителност (или кой е бил, и кой ще бъде).

Всичко това разбира се не върши никаква работа на поклонниците му в обикновените ежедневни ситуации, като например някоя футболна среща, която се налага да спечелят. Колкото и да му се молиш, Ом Велики няма да слезе от небесата и да вкара гол за твоя отбор (макар че все още навярно би могъл да порази няколко от противниковите играчи с мълния - ако не го мързеше толкова, де). Едно нещо не си ли го свършиш сам, никой няма да ти го свърши. И няма да е зле Анкх също да си вземат поука.


Отбор  М П Р З ОГ ПГ ± Т
1. image Emil 5 4 1 0 24 3 21 13
2. image NAFEX 5 4 0 1 14 3 11 12
3. image Zimbru-Botanika 5 3 1 1 8 5 3 10
4. image Gargamelite 5 3 0 2 16 11 5 9
5. image Ankh_Morpork 5 2 0 3 16 15 1 6
6. image Hishnicite 5 1 1 3 13 14 -1 4
7. image 3e/eH /oKoMoTuB 5 1 1 3 11 17 -6 4
8. image AzUrAL 5 0 0 5 1 35 -34 0

Следващ кръг на Лига V.169:
Ankh_Morpork - Zimbru-Botanika
07.03.2009 13.25
 



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dessykg - Леко съм подразнена от факта
02.03.2009 20:21
че след фантастична победа падате брутално... за пореден път...
Но ще простя, като един истински фен :)
Честита Баба Марта и весел празник утре ;)
цитирай
2. spasunger - !
02.03.2009 20:52
Весели празници и на теб!
цитирай
3. zaw12929 - Мартенски поздрав
03.03.2009 06:50
Мартенски поздрав
цитирай
4. viki11 - Я, не ставало всичко с молитви! В...
03.03.2009 12:58
Я, не ставало всичко с молитви! Верно?! :)

Спорт и молитви. Не се връзва.
цитирай
5. spasunger - Не,
03.03.2009 14:27
Не става. Но много хора все още отказват да го осъзнаят ;-)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: spasunger
Категория: Спорт
Прочетен: 1053694
Постинги: 309
Коментари: 1017
Гласове: 16699