Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
26.10.2009 18:33 - Чудовища в мазето
Автор: spasunger Категория: Спорт   
Прочетен: 2072 Коментари: 7 Гласове:
9

Последна промяна: 27.10.2009 00:23



image

image  
"Печално  и  жалко  е, че мнозина благородници са си позволявали да тънат  в такава заблуда - слугите уж биха се подлъгали за съдържанието, ако етикетите  са надписани отзад напред. В отговор на нескопосаните им хитрини немалко икономи са предполагали с доста по-голямо основание, че господарите няма да забележат, ако уискито бъде допълнено с янкип."
...  

Ankh_Morpork - Lax Utd   6 - 1

Gabrovo - 2000 - Ankh_Morpork   6 - 1  
Ankh - Lax   6 - 1

0 - 1  H Margalit 21"
1 - 1  L Qiang 25"
2 - 1  J Herrera 32"
3 - 1  T Atanasov 33"
4 - 1  M Dalblom 75"
5 - 1  C Robertsson 79"
6 - 1  JL Fernбndez 85"


image  Gabrovo - Ankh   6 - 1

1 - 0  P Kostov 33"
2 - 0  B Monov 38"
2 - 1  M Rolandsson 40"
3 - 1  D Stoilov 81"
4 - 1  P Kostov 86"
5 - 1  D Stoilov 88"
6 - 1  B Gavrilov 89"



Всичко  започва все някъде, макар и мнозина физици да не са съгласни с това.

Хората обаче винаги са напипвали - смътно в повечето случаи - проблема с началото  на  нещата.  Питат  се  например  как  шофьорите на снегорините успяват  да  стигнат  до  гаража  след  страшната  виелица,  за да започнат разчистването,  или откъде съставителите на речници са научили правописа на думите.  И не могат да се отърват от желанието да намерят все някое възелче в усуканите  и  разръфани  мрежи  на пространство-времето, за да го посочат поне метафорично с пръст и да заявят: "Ето, оттук се започна..."

Ясно  е поне, че бе дадено някакво начало, когато Гилдията на убийците прие  в  редовете  си  господин  Тийтайм. Той гледаше на нещата различно от останалите  хора  и една от особеностите на гледната му точка се състоеше в това,  че  виждаше  хората  като  неща.  (След време лорд Дауни от Гилдията спомена:  "Съжалихме  го, защото бе загубил и двамата си родители на твърде крехка  възраст. Вече си мисля, че беше проява на небрежност от наша страна да не проучим по-задълбочено как точно са напуснали този свят.")

Но  можем да открием друга, много по-ранна отправна точка във времето, когато  почти  всички  хора  предпочели  да  забравят, че същността на най-древните легенди и митове в крайна сметка се свежда до проливането на кръв. По-късно махнали кръвта от историите, за да ги направят подходящи за децата или  поне  за  хората, които им ги четат. (Самите хлапета доста си падат по кървищата, стига да са пролети заслужено.*) А накрая взели да се чудят защо преданията са се загубили някъде в миналото. Или началото е било в по-стари времена, когато нещо в мрака на пещерите и затънтените гори си казвало: "Що за създания са тези? Трябва да ги държа под око..."

[*  Тоест  от  онези, които заслужават да проливат кръв. Или от онези, които  заслужават  кръвта  им  да  бъде пролята. Трудно е човек да вникне в мисленето на някои невинни създания.]

Или  неизмеримо  по-рано,  когато възникнал Светът на Диска, реещ се в пространството  върху  четири слона, стъпили на свой ред върху черупката на гигантска костенурка, Великата А"Туин.

Вероятно  по  пътя  си  тя  се  натъква  -  като слепец на паяжините в изоставена  къща  - на мъничките, извънредно особени нишки на пространство-времето,  които  се  мъчат да проникнат във всяка срещната история. Може би А"Туин ги опъва, къса и преплита наново.

Разбира  се,  може и да не е така. Философът Дидактилос е обобщил една алтернативна  хипотеза по следния начин: "Нещата просто се случват. На кого му пука?"

...


Например на кого му пука, че отбора на Анкх печели подред мачовете си в турнира на Псевдо Шампионската Лига, и то с изразителни резулати като този във вторник срещу Лакс Юнайтед... след като момците на Смърт падат със същия този резултат в шампионата!?

Разбира се между двете неща (поне на теория) няма почти нищо общо - ПШЛ е приятелски турнир, сбрал не каймака, а утайката на голям брой дивизии от цял свят - толкова голям брой, че няма да стигнат дори пръстите на краката и ръцете на двойка паяци - сиамски близнаци. А Лигата, поне на хартия, се води наистина официалната сцена за изява.

Фактът, че Анкх избра да падне в официалния мач със същия резултат, с който бе победил по-рано в приятелския турнир, показва две неща. Първо, момците могат да бият когато и когото си пожелаят, стига да им се иска. И второ, магьосниците от борда на директорите от Невидимия Университет явно добре си правят сметката, защото в края на сезона трябва да сме пропуснали най-малко шест точки, но същевременно се очаква да сме запазили първото място. Което на този етап не изглежда никак трудно.

Дано само сметките им не се окажат без кръчмар накрая...

...


Старшите  магьосници  на  Невидимия  университет  стояха  и се взираха съсредоточено във вратата.

У тях  нямаше и сянка на съмнение, че който и да я е затворил, е искал тя да си остане в това положение.

Десетки  гвоздеи  я  приковаваха  към  рамката,  а  достъпът до нея бе преграден  с множество дъски. Да не споменаваме и че до тази сутрин вратата беше скрита зад тежък библиотечен шкаф.

- Ридкъли,  не  забравяй  табелата  -  реши  да  опита  пак Деканът. - Предполагам,  че си направи труда да я прочетеш, нали? Говоря ти за надписа на нея: "Не отваряйте в никакъв случай!"
- Ами  да,  хвърлих  й  едно око - изсумтя Ридкъли. - Иначе защо ще се настървя толкоз да отворя вратата?
- Добре де... - проточи Лекторът по съвременни руни. - И защо все пак?
- Естествено, за да видя защо са я заковали толкоз здраво.*

[* Тази размяна на реплики съдържа почти всичко, което е необходимо да знаете  за  човешката  цивилизация.  Или поне за онези нейни части, които в момента са на морското дъно, оградени са с бодлива тел или все още димят.]

Архиканцлерът подкани с жест Модо, джуджето градинар и момче за всичко в Университета, който държеше як лост.
- Хайде, драги!
- Ей сегинка, гусине!

Под трясъка на чупещи се дъски Ридкъли подхвана поучително:
- В  плана  на сградата е отбелязано, че тук има баня. В името божие - което  от  многото  предпочитате, - какво толкоз страшно може да намерите в една  баня?!  А  пък  аз  искам  да си имам своя. Писна ми да се сапунисвам заедно  с  вас.  Ами  не  е  хигиенично!  Тъй  човек може да прихване разни гадости.  От  татко  си  го знам. Да се разберем - аз казвам какво ще става тука и край на споровете. Искам си банята готова преди Прасоколеда, ясно ли е?

Ето  ви  го  и проблема с началото. Когато си имате работа с окултните селения, настроени съвсем не като вас към времето, случва се следствието да ви се стовари на главата малко преди причината.

Отнякъде  се  разнесе  едва  доловим за обикновения слух звън на малки сребърни камбанки.

...


Докато  Архиканцлерът напомняше на подчинените си кой командва парада, Сюзън Сто-Хелит седеше в леглото си и четеше на свещи.

По прозорците се изписваха картинки от скреж.

Много  й  харесваха  тези  вечери. Успееше ли веднъж да приспи децата, можеше да разполага с времето си, защото госпожа Гейтър трепереше от самата мисъл да дава нареждания на гувернантката, макар да й плащаше надницата.

Е,  не  че  Сюзън придаваше особено значение на заплатата. За нея беше важно,  че се издържа сама и има истинска работа. А да бъдеш гувернантка си е тежък  труд...  Притесни  се  само  веднъж,  когато  нейните работодатели откриха, че всъщност е херцогиня. Госпожа Гейтър дотогава се придържаше към убеждението, че висшето съсловие е предопределено да безделничи. Сюзън едва й внуши да не се кланя, когато се разминават в коридора.

Някакво неясно движение я накара да се обърне.

Пламъчетата  на  свещите  се стелеха успоредно на пода, сякаш в стаята бушуваше ураган. Завесите се издуваха като платна на кораб, а прозорецът се отвори с трясък.

Но нямаше дори повей. Поне не в този свят.

Червено  кълбо... Остър дъх на сняг... Илюзиите на сетивата изчезнаха, а вместо тях останаха...
- Зъби?! - изсъска Сюзън. - Пак ли зъби?!

Тя  стисна  клепачи.  Когато  погледна  отново, прозорецът беше плътно затворен.  Знаеше  си.  А свещите невинно струяха пламъчетата си нагоре. О, пак ли! Само не това! Нали мина толкова време? И всичко потръгна добре...
- Шюжън?

Извърна  се.  Пред  отворената  врата  стоеше  малка  боса  фигурка по нощница. Сюзън въздъхна.
- Какво има, Туайла?
- Щрахувам ше от шудовището в мажето. Ще ме шхрушка.

Гувернантката решително затвори книгата и размаха показалец.
- Туайла,  какво ти обяснявах за глупавото желание да се преструваш на бебе?
- Ами  каза ми да не говоря така - промърмори момиченцето. - фъфленето било тежко провинение, достойно за бой с пръчки. Била съм го правела, за да привличам вниманието.
- Добре, радвам се, че си запомнила. А кое е чудовището този път?
- Ами  онова  голямото  и кошматото шъш... - показалецът се вдигна към тавана - ...със седем ръчища.
- Как не му омръзна! Ох, да вървим.

Тя стана от леглото и се наметна с халата. Опитваше се да бъде напълно невъзмутима  пред детето. "Значи се връщат..." Не я притесняваше чудовището в мазето, то беше част от всекидневната й работа. Боеше се обаче, че отново ще започне да си спомня бъдещето.

Тя поклати глава. Колкото и надалеч да бягаш, все настигаш себе си.

Поне с чудовищата се справяше лесно. Бързо им хвана цаката. В движение грабна  тежкия  ръжен  от  стойката  до камината и тръгна надолу по задната стълба, следвана от Туайла.

Семейство  Гейтър  имаше гости за вечеря. Откъм трапезарията се чуваха приглушени  гласове. Двете тъкмо се промъкваха на пръсти, когато вратата се отвори и ги заля жълтеникава светлина, а някой възкликна:
- Брей, че чудо - тук има момиче по нощница с ръжен в ръката!

Няколко силуета позасенчиха светлината, но успя да види разтревоженото лице на госпожа Гейтър.
- Извинете, Сюзън, но... какво възнамерявате да правите?
- Госпожо, Туайла ми каза, че се страхува от чудовището в мазето.
- И вие ще го натупате с ръжена, а? - подсмихна се друг от гостите.

Откъм отворената врата лъхаше на бренди и пури.
- Да - нехайно потвърди Сюзън.
- Това е нашата гувернантка - побърза да я представи госпожа Гейтър. - Вече ви говорих за нея.

Израженията на надничащите лица се промениха до леко насмешлива почит.
- И пребива чудовища за лека нощ, тъй ли? - промърмори първият глас.
- Ами  много  хитро го е измислила - намеси се вторият. - Малката си е втълпила,  че  в мазето се крие чудовище, значи слизаш долу, удряш здраво с ръжена  по  стените  и  всичко  е  наред. Има ум в главата тази млада дама. Съвременни методи на възпитание.
- Това ли ще правите? - пожела да се увери изнервената госпожа Гейтър.
- Разбира се, госпожо - смирено отвърна Сюзън.
- Ей,  самият  Йо  ми е свидетел, че си струва да видиш как млада дама претрепва чудовище! - възторжено се провикна първият мъж.

В коридора  нахлуха  шумолене  на  коприна и облаци дим от пури. Сюзън въздъхна  и  продължи към мазето, а Туайла седна на едно по-горно стъпало и обгърна с ръце коленете си.

Долу  се  тресна  врата. Кратка тишина, последвана от смразяващ кръвта рев. Една от гостенките припадна.
- Не  се бойте - безметежно промълви детето. - Сюзън винаги побеждава. Ей сега ще видите.

Откъм  мазето  се  разнасяха ту глухи, ту звънливи удари, накрая се чу хъркане, последвано от мокро бълбукане.

Сюзън излезе. Ръженът беше изкривен на зиг-заг. Гостите изръкопляскаха неуверено.
- Добре се справи младата дама. Хитро, хитро, дори е изкривила ръжена. И малката вече не се бои, нали?
- Не се боя - равнодушно се съгласи Туайла.
- Ето ви го съвременното възпитание. Има полза, а?
- Сюзън  казва да не се плаша, ами да се ядосвам - разговорчиво добави момиченцето.
- Ъ-ъ... благодаря ви, Сюзън - с треперещ глас смънка госпожа Гейтър. - А сега, сър Джофри, ако обичате, заповядайте обратно...

Всички се изнизаха по коридора. Сюзън чакаше долу.
- Туайла, прибраха ли се в трапезарията?
- Да.
- Чудесно.

Тя  се  върна  в  мазето и скоро извлече нещо едро и космато с учудващ брой  ръце  и  крака.  Някак  го  издърпа по стъпалата, накрая го замъкна в задния двор. Щеше да се изпари в небитието преди зазоряване.
- Ние  така  се  разправяме с чудовищата - натърти, когато се качи при възпитаничката  си,  която я бе наблюдавала съсредоточено. - А сега е време да заспиш.
- Може ли да оставиш ръжена в моята стая през нощта?
- Щом искаш.

Сюзън  вдигна  Туайла  на  ръце,  отиде  в  детската  стая  и я остави внимателно  до  братчето  й.  После  изправи  ръжена и го подпря на шкафа с играчките.  Жадуваше  за  възможността  да  го  огъне в гърба на предишната гувернантка.
- Лека нощ.
- Лека нощ.

Върна  се в малката си спалня и се пъхна в леглото. Изгледа завесите с подозрение.

Би  било  толкова приятно да си внуши, че й се е привидяло. И глупаво. Но  вече  две  години  беше  почти нормален човек, сама си проправяше път в истинския свят и изобщо не си спомняше бъдещето...

Може  все  пак  да е било видение. (Но понякога се случваше и те да са истински...)

Много  се стараеше да не вижда дългата нишка восък, която подсказваше, че пламъчето на свещта поне няколко секунди е било подмятано от вятър.

...


Сюзън  се  мъчеше  да  поспи,  а  лорд  Дауни се опитваше да навакса с канцеларските книжа.

Той  беше  убиец.  Всъщност  Убиец с главна буква. Тази дребна разлика беше  важна.  Членовете  на  Гилдията  се  смятаха  за културни хора, които предпочитаха  изтънчената  музика, храна и литература. Освен това познаваха добре  стойността  на  човешкия  живот. В повечето случаи с точност до един цент.

Кабинетът  на  лорд  Дауни  беше  облицован  с дъб и застлан със скъпи килими.  За  мебелите  можеше  да  се каже, че са стари и поизносени, но по начин,  присъщ  само на прекрасните изделия, използвани столетия наред. Тук имаше само отлежали мебели.

В камината  горяха  цепеници,  а  пред  нея спяха две грамадни космати кучета.  Освен  рядкото  сумтене  на  животните и пукането на дървата не се чуваха  други звуци, ако не се брои скрибуцането на перото в ръката на лорд Дауни  и  цъкането на високия часовник в ъгъла. Привичен домашен шум, който само подчертава тишината.

Така беше, докато някой не се прокашля.

Звукът  подсказваше  недвусмислено,  че  целта  не  е  да бъде махната досадна  трошица от гърлото, а да се подчертае възможно най-любезно появата на същото това гърло.

Дауни  престана да пише, но не вдигна глава. Изглеждаше, че се е отдал на спокоен размисъл. Накрая заговори делово:
- Вратата е заключена. На прозорците има здрави решетки. Кучетата като че  не  се  събудиха.  Специалните дъски в пода не изскърцаха. Явно са били заобиколени  и  други предпазни мерки, които няма да уточнявам. Всичко това рязко  ограничава  кръга  на  вероятните  посетители.  Съмнявам  се  да сте призрак, а боговете никога не се явяват толкова учтиво. Разбира се, може да сте  Смърт, но не вярвам и той да си губи времето, като спазва етикета, пък и аз се чувствам напълно здрав. Хм... - Нещо висеше във въздуха пред бюрото му. - Зъбите ми са в прекрасно състояние, затова не сте феята на зъбчетата. - фигурата  го  доближи още малко. - Някой гном би се промъкнал и през миша дупка, само че аз съм заложил капани навсякъде. Злите духове минават и през стени,  но доколкото ми е известно, отбягват по всякакъв начин да разкриват присъствието си. Откровено казано, озадачихте ме. Хм?

Чак тогава погледна.

Сива  роба  висеше  във въздуха. Наглед я заемаше някакво тяло, понеже имаше  форма, само че тялото не се виждаше. По гърба на Дауни полази ледена тръпка  от  прозрението, че нещото в робата просто не присъства физически в нормалния свят.
- Добър вечер.
"Добър вечер, лорд Дауни" - отвърна робата.

Мозъкът  му възприе думите, но ушите бяха готови да се закълнат, че не са ги чули. Човек обаче не оглавяваше Гилдията на убийците, ако се отличава с излишна  плашливост.  Пък  и  нещото  не  вдъхваше  страх.  По-скоро беше изумително  скучно.  Ако  еднообразната  сивота  на  Вселената можеше да се прояви в конкретна форма, то тя беше пред Дауни.
- Поне доколкото ми се струва, вие сте фантом - отбеляза той.
"Нашата  същност  не  е  предмет на разговора - отекна в главата му. - Предлагаме ви да изпълните една поръчка."
- Желаете някой да бъде положен в земята ли?
"Искаме да предизвикаме края му."

Дауни  се  замисли.  Не  беше  чак  толкова  необичайно. Имаше подобни прецеденти.  Всеки  можеше  да  прибегне  до  услугите на Гилдията. Няколко зомбита например си бяха уредили сметките по този начин с онези, които бяха причинили  сегашното им състояние. Лорд Дауни дори си позволяваше да мисли, че  подчинената му Гилдия е практическото въплъщение на демокрацията. За да й възложи  поръчка, човек нямаше нужда от интелект, положение в обществото, красота  или  обаяние. Само от пари, които за разлика от другите условия са достъпни  за  всекиго.  Освен  за  бедняците,  разбира се, но някои хора са просто безнадеждни случаи...
- Ние бихме могли... - подхвана той.
"Заплащането ще съответства на трудността на поставената ви задача."
- Хм, нашите тарифи са...
"Ще ви бъдат изплатени три милиона долара."

Дауни  се  облегна на стола си, за да преглътне това изявление. Сумата надвишаваше  четирикратно най-високото заплащане, получавано някога от член на Гилдията, а онази поръчка включваше цялото благородно семейство заедно с останалите да пренощуват гости.
- Без да задаваме въпроси, нали? - помъчи се да спечели време.
"Няма да им бъде отговорено."
- Да разбирам ли, че предложената от вас сума отразява и трудността на поръчката? Обектът да не се е заобиколил с многобройна охрана?
"Изобщо  не е охраняван. Но сме уверени, че е почти невъзможно да бъде заличен с конвенционални оръжия."

Дауни  кимна.  И  това  не  му се струваше прекалено. През годините на съществуването  си  Гилдията  бе  натрупала  интересна  колекция  от твърде неконвенционални оръжия. Заличен, значи? Интересен израз...
- Предпочитаме да знаем за кого работим.
"Не се съмняваме, че предпочитанията ви са такива."
- Тоест  трябва  да научим името ви. Или имената. Естествено при пълна дискретност от наша страна. Все нещо трябва да впишем в архивите си.
"Бихте могли да ни назовете... Ревизорите."
- Нима? И в кои области извършвате ревизии?
"Във всички."
- Все пак мисля, че е задължително да знаем повече за вас.
"Ние сме онези, които ви плащат три милиона долара."

Дауни  схвана  намека,  макар  и  да  не му хареса. Признаваше, че три милиона са достатъчни човек да забрави почти всеки хрумнал му въпрос.
- Е,  да...  Но  в  конкретните  обстоятелства,  а  и тъй като сте нов клиент, бихме предпочели да получим парите в аванс.
"Както желаете. Златото вече е във вашите трезори."
- Искате  да  кажете, че скоро ще бъде там, нали? - учтиво уточни лорд Дауни.
"Не. То е в трезорите ви. Знаем това, защото току-що го сложихме там."

Старшият  Убиец позяпа празната качулка пред себе си и без да отмества поглед,  взе  фунийката  на  разговорната  тръба  от бюрото си. Подсвирна и повика:
- Господин  Уинво?  Аха,  радвам  се, че ме чувате. Моля ви, кажете ми приблизително  колко  имаме в трезорите. О, горе-долу. С точност плюс-минус един  милион. - Помълча и настоя: - Е, угодете на каприза ми и въпреки това проверете, бива ли?

Остави тръбата и опря длани на бюрото.
- Бих ли могъл да ви предложа нещо за пиене?
"Убедени сме, че бихте могъл."

Дауни  се  изправи  с известно облекчение и отиде при голямото барче в стената.  Ръката  му  замря  нерешително пред кристалните бутилки с етикети "Мор", "Нижд", "Тумрев" и "Иксиу".*

[*  Печално  и  жалко  е, че мнозина благородници са си позволявали да тънат  в такава заблуда - слугите уж биха се подлъгали за съдържанието, ако етикетите  са надписани отзад напред. В отговор на нескопосаните им хитрини немалко икономи са предполагали с доста по-голямо основание, че господарите няма да забележат, ако уискито бъде допълнено с янкип.]
- А какви напитки предпочитате?

Дауни  се чудеше къде ли е устата на Ревизора. А ръката му разсеяно се плъзна към гарафата с надпис "Аворто".
"Ние не пием."
- Но току-що казахте, че бих могъл да ви предложа нещо за пиене...
"Именно. Смятаме, че сте напълно способен да го сторите."
- Аха... - В този миг разговорната тръба изсвири глухо. - Да, господин Уинво?  Сериозно  ли говорите? О, няма нищо смайващо, самият аз все намирам изпаднали  монети  по  дивана...  Не,  не  си  правя... Разбира се, че имах причина  да  предполагам...  Успокойте  се,  за нищо не ви... Да, прекрасна идея,  вървете  да  си  отдъхнете,  много  ви се е събрало. Благодаря ви за усърдието.

Качулката не бе помръднала по време на разговора.
- Време  е  да  ни осведомите къде, кога и разбира се - кого - напомни Дауни.

Качулката кимна. "Мястото не можете да намерите на никоя карта. Желаем поръчката  да  бъде  изпълнена  за  не повече от седмица. Това е извънредно важно. А по въпроса за самоличността..."

Върху бюрото се появи рисунка, а в главата на Дауни прозвуча: "Нека го наречем просто Дебелака."
- Шегувате ли се?!
"Никога не се шегуваме."
"Личи ви" - мислено се озъби той и потропа с пръсти.
- Хм, мнозина биха заявили убедено, че този... индивид не съществува.
"Задължително  е  да съществува. Иначе каква е причината веднага да го познаете  на  рисунката?  Освен  това хората водят оживена кореспонденция с него."
- О, да, не отричам, че поне в известен смисъл той съществува...
"Всичко съществува в известен смисъл. А ние се интересуваме от края на това конкретно съществуване."
- Намирането му може да се окаже главоболно занимание.
"Първият срещнат ще ви подскаже приблизителния му адрес."
- Не се съмнявам. Но както и вие изтъкнахте, няма да ни посочи мястото на  географска карта. А дори да го открием, как бихме... прекратили битието на Дебелака? Може би като му поднесем чаша отровен ликьор?

В качулката липсваше лице, което да се засмее.
"Изглежда  не  разбирате  напълно  характера  на задачата, за която ви наемаме."

Дауни  настръхна.  Никой  не  наемаше Убийците. На тях им се възлагаха поръчки. Само слугите ги наемаха.
- И какво по-точно не съм разбрал?
"Ние ви плащаме. Вие измисляте начините и средствата."
- А как да се свържа с вас?
"Ние ще се свържем с вас. Знаем къде сте. Знаем къде е всеки."

Фигурата  изчезна.

...


Вратата се отвори рязко и се появи разстроеният господин Уинво, ковчежникът на Гилдията.
- Извинете,  ваша  светлост,  но  беше крайно наложително да вляза при вас! - Той подхвърли няколко метални кръгчета на бюрото. - Погледнете!

Дауни взе един малък златен диск. Много приличаше на монета, но...
- Няма  деноминация!  -  възмутено  подсказа господин Уинво. - Никакви цифри, никакъв герб или царствен лик!

Старшият  Убиец  отвори  уста  да  попита  дали са абсолютно лишени от стойност.  Почти  се  надяваше  да  е така. Ако онези, които ще да бяха, са платили с безполезен метал, значи никакъв договор... Не каза нищо. Убийците още в началото на обучението си започваха да разпознават кое колко струва.
- Да, вярно, само че са от чисто злато. - Уинво кимна унило. - Е, това е напълно задоволително за нас.
- Трябва  да  са  магически пари! - възкликна ковчежникът. - Никога не сме се съгласявали да ни плащат с илюзии!

Дауни  подхвърляше  кръгчето  върху  бюрото  и се вслушваше в приятния плътен  звук.  Златото не беше магическо. Илюзорните пари изглеждаха съвсем като  истинските,  защото  единственото  им предназначение беше измамата. А това  в  пръстите  му  не  се  унижаваше  да  подражава  на нещо пошло като монетите.  "Аз съм злато - сякаш казваше то. - Ако щеш - вземи ме, ако не -  гледай си работата."

Дауни седеше и размишляваше, а Уинво стоеше и се притесняваше.
- Ще приемем златото - реши накрая старшият Убиец.
- Но...
- Господин Уинво, много съм ви признателен. Решенията вземам аз. - Той позяпа стената и се усмихна. - Дали господин Тийтайм е още в сградата?

Ковчежникът отскочи стреснат.
- Нали  Съветът  гласува да го прогоним? - смънка несговорчиво. - След онази история с...
- Очевидно   е,  че  господин  Тийтайм  гледа  на  света  различно  от останалите... - промърмори Дауни, като се взираше внимателно в рисунката на бюрото си. - Моля ви, кажете му да дойде при мен.

Дауни  отново  поумува  над  факта,  че Гилдията беше привлекателна за какви  ли  не хора. Недоумяваше обаче какво ли е накарало господин Уинво да се  присъедини към тях. Трудничко би си представил как ковчежникът пронизва някого в сърцето, защото щеше да се уплаши да не улучи портфейла му. Докато господин Тийтайм...

Да,   Гилдията   приемаше   млади  момчета  и  им  даваше  превъзходно образование,  като  съвсем  между  другото  ги обучаваше и как да премахват жертвите  си  чисто  и безстрастно - за пари и за благото на обществото или поне  за  благото на онази част от обществото, която разполагаше с пари. Че останалото заслужаваше ли да бъде обхванато от понятието "общество"?!

Но  понякога осъзнаваш, че си имаш работа и със същества като господин Тийтайм,  когото  мисълта  за  пари  само би подразнила. Не можеше да му се отрече  блестящият  ум,  само  че  блясъкът напомняше по-скоро за натрошено огледало - чудесни искрящи отражения и пъстри цветове, но основен си остава фактът,  че  нещо  се е счупило. Господин Тийтайм твърде много обичаше себе си. Другите хора също, макар и по особен начин.

Дауни бе решил, без да споделя с никого, че този младеж трябва не след дълго  да  претърпи  злополука.  Като  повечето безнравствени хора старшият Убиец  се  придържаше  към  непоклатими  правила,  поради  което Тийтайм го отвращаваше.  Поръчковото  убийство  си  е една извънредно сложна игра, а в ролята  на  противници  обикновено са индивиди, които също отлично познават правилата  й  или поне разполагат със средствата да си осигурят услугите на онези,  които са ги овладели до съвършенство. В чистия успешен удар намираш радостта от живота.

Но  от  членовете  на Гилдията не се очакваше да изпитват удоволствие, когато забъркат кървава каша. Можеше да им излезе лоша слава.

От друга страна, разкривеният като тирбушон ум на Тийтайм май беше най-подходящото средство за изпълнението на толкова странна поръчка. Ако пък не се справеше... Дауни не би имал за какво да се упрекне, нали?

Пак  се  съсредоточи в книжата. Имаха смайващото свойство да се трупат светкавично на огромни купчини. Налагаше се обаче да се занимава и с тях. В края на краищата не ръководеше бандитска сбирщина...

Някой почука на вратата. Той побутна листовете към края на бюрото и се облегна.
- Влезте, господин Тийтайм.

Не  беше  излишно да вдъхваш страхопочитание на подчинените си. Показа се обаче един от слугите с поднос за чай.
- А, Картър, ти ли си... Остави го на масичката ей там.
- Да,  сър. - Картър погледна встрани и кимна. - Ей сега ще донеса още една чаша, сър.
- Моля?
- За вашия посетител, сър.
- Искаш да кажеш за господин Тийтайм, когато той...

Млъкна и се обърна. На килимчето пред камината седеше един младеж и си играеше с кучетата.
- Как го направихте, господин Тийтайм?
- Ами лесно, сър. Разбира се, малко се опърлих последните два метра.

На  килимчето  личаха петна от сажди. Никой не можеше да проникне през комина. В горния си край димоотводът беше преграден с яка решетка.
- Но  зад  старата  библиотека  има  зазидана камина - обясни Тийтайм, който  явно  четеше  мислите  му.  -  Димоотводите  са  съединени точно под решетката.

Дауни кимна с досада. Тези особености на старите сгради се изучаваха в основния  курс.  А  после ги забравяш. Както забравяш, че и младоците знаят колко е полезно да вдъхнеш страхопочитание у другия.
- Виждам, че кучетата ви харесват.
- Погаждам се добре с животните, сър.

Лицето  на  младежа  имаше  приветливо изражение. Е, поне се усмихваше често. Повечето хора не забелязваха това, защото се стряскаха от стъкленото му  око.  Лорд Дауни обаче се смущаваше от погледа на другото. Не бе виждал друга толкова малка и сякаш боцкаща зеница. Тийтайм се взираше в света през дупчица като от карфица.

Видя, че неволно пак се е преместил зад бюрото. И това беше присъщо за Тийтайм  -  човек се чувстваше по-уютно, ако между него и този младеж имаше солидно препятствие.
- Значи обичате животните? - поклати глава старшият Убиец. - Но в този доклад ме уведомяват, че сте разпънал на тавана кучето на сър Джордж.
- Сър, не бих му позволил да ме лае, докато си върша работата.
- На ваше място някой друг просто би го упоил.
- О,  тъй  ли...  -  Тийтайм  посърна  за  миг, но тутакси се оживи. - Изпълних  поръчката,  сър.  Поне  това  не  може да бъде оспорено. И накрая проверих  с  огледалце  дали  сър Джордж още диша. Точно както са ме учили, сър.
- Нима?

Само  че в онзи момент главата на обекта вече е била на няколко стъпки от тялото. Беше смразяващо, че младежът не виждаше нищо нелепо в действията си.
- А... слугите? - насили се да продължи Дауни.
- Не биваше да ме сварят неподготвен, сър.

Старшият  Убиец  пак  кимна,  почти  хипнотизиран  от стъкленото око и мъничката  зеница.  Ами  да, не бивало да го сварят неподготвен... Всеки от Гилдията  се  грижеше  да  не се натъкне на съпротивата на професионалисти, обучени вероятно от същите преподаватели. Но старец и момиче, които само са имали нещастието да бъдат в къщата...

Дауни все пак не забравяше, че няма изрично правило. Гилдията обаче си имаше  неписани  норми, които само се затвърждаваха с годините. Членовете й се  стараеха  да  пипат  изтънчено,  дори  затваряха  вратите и разтребваха счупеното  на  излизане.  А да навредиш на безобидните и невинните беше по-лошо,  отколкото  да  погазиш  обществения  морал.  Това  означаваше  да се отклониш  от  добрите  обноски.  Дори по-зле - беше проява на пошлост. Уви, правило нямаше...
- Сър,  не  съм  сбъркал,  нали? - попита Тийтайм, очевидно неуверен в себе си.
- Е... липсва ви елегантност.
- О,   благодаря   ви,   сър.  Много  се  радвам,  когато  ми  посочат недостатъците. Следващия път ще внимавам повече.

Дауни си пое дъх.
- Тъкмо  за  следващата  ви  поръчка  исках да поговорим. - Обърна към посетителя портрета на... как го нарече онова видение?... А, да, Дебелака. - Как би ви се сторила задачата да положите в земята този... господин?

Не  се  съмняваше,  че  всеки  друг  би  се  разкикотил. Очакваше и да подхвърли  лицемерно: "Чудесна шега, сър!" А Тийтайм само се приведе напред със стъписваща стръв.
- Трудна, сър.
- Няма спор - съгласи се старшият Убиец.
- И бих помолил да ми дадете време, за да разработя план.
- Разбира се, а...

Тихо  почукване  на  вратата.  Картър донесе още една чаша на чинийка. Поклони се почтително и се изниза безшумно.
- Готово, сър - обади се Тийтайм.
- Моля? - сепна се лорд Дауни, разсеял се за малко.
- Вече подготвих план, сър - търпеливо обясни младежът.
- Наистина ли?
- Да, сър.
- Толкова бързо?
- Да, сър.
- О, богове!
- Ами,  сър,  знаете, че ни поощряват да обмисляме и чисто хипотетични задачи...
- Да,  да,  тези упражнения стимулират... - Дауни едва не се задави. - Наистина  ли  сте  отделил  от  свободното си време, за да размишлявате как бихте положил в земята Дядо Прас?! - изрече немощно.
- Да, сър. Не пренебрегнах и Смърт.

Старшият Убиец примига.
- Ей тъй сте седнал и сте се попитал как бихте...
- Да,  сър. Събрах и любопитно досие. Разбира се, само в свободното си време.
- Господин  Тийтайм,  нека  си  изясним  това веднъж завинаги. Вие сте насочвал вниманието си към намирането на способи за ликвидирането на Смърт??
- Само като хоби, сър.
- Да, разбирам. Тоест някога и аз колекционирах пеперуди - Дауни сякаш отново изпита първите трепети на работата с карфицата и отровата, - но...
- Сър,  основният  подход  е  същият  както  спрямо обикновения човек. Проучване  на  обстановката,  избор  на  подходящия  момент  и  конкретното средство...  И пак се налага да се опираме на фактите, които сме събрали за обекта. Естествено именно за този обект ни е известно немалко.
- Значи всичко измислихте, а?
- Отдавна, сър.
- И кога по-точно, ако смея да попитам?
- Една нощ преди Прасоколеда, когато ме сложиха да спя прекалено рано.

"О, богове, аз пък се заслушвах за звънчетата на шейната му..."

- Но ще се наложи да уточня някои подробности. Сър, ще ви бъда особено признателен,   ако   получа   достъп  до  определени  източници  в  Черната библиотека. Основата на плана обаче ми е съвсем ясна.
- И  все  пак...  мнозина  твърдят,  че  този  обект  е... практически безсмъртен.
- Сър, всеки си има слабо място.
- Дори Смърт ли?
- О, да. Несъмнено.
- Нима?

Дауни  пак  затропа с пръсти по бюрото. Не му се вярваше хлапакът да е измислил  осъществим  план.  Наистина мисленето му беше твърде изкривено...

Само изкривено ли? Приличаше на тенджера със спагети! Но и Дебелака не беше някой мухльо в разкошна резиденция. Вероятно хората му бяха залагали капани неведнъж досега.

Олекна му. Тийтайм щеше да се издъни, може би дори фатално, ако планът му  беше  достатъчно тъп. И не се знаеше дали в такъв случай Гилдията ще се прости с тоновете злато.
- Добре  -  изрече  решително.  -  Не  е  нужно  и аз да знам какви са намеренията ви.
- Сър,  аз  и не бих се осмелил да ги споделя с вас. Убеден съм, че не бихте ги одобрил.
- Тийтайм, няма да скрия изумлението си от вашата самонадеяност.
- Сър, аз просто обмислям проблема логично.

В гласа на младока се прокрадна укор.
- Логично, значи?
- Само че гледната ми точка се различава от обичайната.

1. image Ankh_Morpork   7 5 1 1 36 11 25 16
2. image Bira i Shkembe   7 5 1 1 27 8 19 16
3. image Sv.Troiza   7 4 2 1 23 12 11 14

31.10.2009 13.25 Ankh_Morpork - Gabrovo



Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. elineli - Стискам палци
26.10.2009 19:57
за твоят отбор,макар ,че като гледам класирането не ми се виждат сериозно застрашени :)
И друго...много моля,всъщност най сериозно и неотклонно се застъпвам за Човека с еленчетата!Остават само някакви си два месеца,някой от нас вече са започнали да му пишат писъмца.Нека поне си ги получи...:)
цитирай
2. basta - това
26.10.2009 20:22
с убийците си е доста зловещо ;))
обаче Сюзън ме впечатли!
май за пръв път я срещам. ами тя ми прилича на моя милост, та затова изказвам възхищението си, не за друго :))))
е, аз не съм гувернантка (поне засега), но виж херцогиня...!!!
по-точно княгиня...
е, болярка съм си, за да бъда съвсем точна ;))
с чудовища и аз се боря, само че по-интелигентно, не с ръжен, а с акъл :):))
тази вечер ни спираха тока, и в тъмното..нали...така де, те винаги в тъмното се явяват чудовищата, я!
но иначе наистина е впечатляваща смелостта на Сюзън, пък и силата й...:):)

поздрави и успех на момчетата, като гледам, добри резултати имат на места...(ако правилно разбирам, че футболът ми е все още тъмна Индия :))))
цитирай
3. injir - Сивата роба. Едно от чудовищата на ...
26.10.2009 21:36
Сивата роба. Едно от чудовищата на техния свят.
цитирай
4. spasunger - :-)
26.10.2009 23:47
elineli, човека с еленчетата ТРЯБВА да съществува! Задължително е! Дори и да не оцелее лично той, все някой трябва да му изпълнява задълженията. Поне до Прасоколеда...

basta, нататъка става още по-зловещо! Не е препоръчително да продължаваш да четеш, ако ти са слаби нервите! ;-)
Иска се акъл, за да можеш да въртиш ръжена. А още повече акъл се иска, за да НЕ го въртиш.

injir, тези със сивите роби може и да са определяни от някои като архетипа на Злото. Но както съм казвал и показвал неведнъж, Добро и Зло са само относителни понятия, създадени за удобство. От тяхна си гледна точка, Ревизорите на Реалността са Добрите - те следят всичко в света да си върви по установения Ред.
А ние хората сме тука, тъкмо за да им объркаме сметките...
цитирай
5. palisandar - Чудовищата в мазето са някак пре...
27.10.2009 08:37
Чудовищата в мазето са някак пресдсказуеми. По плоската логика мрак -опастност, ух, баба ме предупреждаваше. Ръжена е изпитание, както за да го въртиш, така и за да НЕ се възползваш от услугите му на Удължител за дясна ръка, в частност и на лява.
- Шюжън?

–––––––––––––
Прррриветь ! :)))
цитирай
6. boristodorov56 - Задоволство на стари години...
27.10.2009 17:14
Обичайната ми гледна точка е различна.
цитирай
7. spasunger - palisandar
28.10.2009 03:08
Ето един човек, който е отгатнал за какво иде реч...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: spasunger
Категория: Спорт
Прочетен: 1054096
Постинги: 309
Коментари: 1017
Гласове: 16699