Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Ноември, 2018  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Постинг
14.12.2010 14:38 - Смърт и какво идва след това
Автор: spasunger Категория: Спорт   
Прочетен: 17617 Коментари: 37 Гласове:
40

Последна промяна: 14.12.2010 15:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


image


image
"Ох, космосът... - помисли си той, това беше проблемът. Никога не е било така в светове с постоянно облачни небеса. Но веднъж хората видели цялото това пространство и техните мозъци се разширили, за да се опитат да го запълнят."
...

MNEMZ - Ankh_Morpork   2 - 1

FC ZAEWORK - Ankh_Morpork   2 - 0

Ankh_Morpork - Armourers   2 - 0
 
ZAEWORK - Ankh   2 - 0

1 - 0  Yordan Belotelev 24"
2 - 0  Ventzislav Andreev 63"
  Ankh - Armourers   2 - 0

1 - 0  Matias Haller 73"
2 - 0  Matias Haller 76"


Новият сезон на Анкх започна по твърде противоречив начин. След сравнително лесния успех в първия кръг на Континенталната купа, последва среща с доста по-трудния съперник Зайуърк, който за жалост успя да се наложи над момците на Олян фон Ментелик и да ги отстрани от турнира. Никого не бива да учудва, че нашите за пореден път напускат състезанието за Купата, още преди да са доближили по-интересната част.

Същевременно, след твърде несполучлив старт на редовния сезон в шампионата (минимална загуба от Мнемз), Анкх най-сетне намери предишната си форма, когато записа 10 поредни победи през миналия сезон. Триумфът с 2-0 над наглед по-силния отбор на Бронираните загатна, че Анкх възнамеряват да играят още по-сериозна роля в тази група.

Дори бившият мениджър на отбора, самият Смърт се изказа ласкаво за стратегическите умения на Олян и намекна, че последният се е допитал до него преди мача. Разбира се още е твърде рано да философстваме по въпроса за шансовете ни за трофей, макар че философи - с лопата да ги ринеш.

...
Когато Смърт срещна философа, философът му каза твърде възбудено:

– От тази гледна точка, съзнаваш, аз едновременно съм мъртъв и не съм мъртъв. Нали?

Смърт въздъхна. О не, този е един от онези, помисли си той. Това ще бъде отново за квантове. Мразеше да се разправя с философи. Те винаги се опитваха да се измъкнат от него.

– Виждаш ли – каза философът, докато Смърт неподвижно наблюдаваше последните песъчинки на живота му как се изцеждат през пясъчния часовник – всичко е съставено от мънички частици, които имат странното свойство да бъдат на много места едновременно. Но нещата, направени от мънички частици, имат склонността да стоят на едно място едновременно, което не изглежда правилно съгласно квантовата теория. Може ли да продължа?

– ДА, НО НЕ БЕЗКРАЙНО – рече Смърт. – ВСИЧКО Е ВРЕМЕННО. – Той не отделяше погледа си от бързо намаляващия пясък в животомера.

– Е, тогава, ако се съгласим, че съществуват безкраен брой Вселени, тогава проблемът е разрешен! Ако съществуват неограничен брой Вселени, това легло може да бъде в милиони от тях. Във всички по едно и също време!

– МЕСТИ ЛИ СЕ?

– Какво?...

Смърт кимна към леглото:

– МОЖЕШ ЛИ ДА ПОЧУВСТВАШ ДАЛИ СЕ МЕСТИ? – попита той.

– Не, защото има милиони мои версии също. И… тук е хубавата част… в някои от тях аз няма да си отивам! Всичко е възможно!

Смърт потропваше по дръжката на косата си, докато обмисляше това.

– Е? И ТИ ИСКАШ ДА КАЖЕШ?…

– Ами, аз всъщност няма да умра, нали? Ти вече не си такава неизбежност. Ха!

Прозвуча въздишка откъм Смърт. Ох, космосът... - помисли си той, това беше проблемът. Никога не е било така в светове с постоянно облачни небеса. Но веднъж хората видели цялото това пространство и техните мозъци се разширили, за да се опитат да го запълнят.

– Нямаш отговор, а? – каза философът. – Чувстваме се малко старомодни, нали?

– ТОВА НЕСЪМНЕНО Е ГЛАВОБЛЪСКАНИЦА – рече Смърт. А едно време се молеха, помисли си. Не че молбите вършеха работа де. Замисли се за малко. – И АЗ ТРЯБВА ДА ОТГОВОРЯ В СЪЩИЯ ДУХ – добави. – ОБИЧАШ ЛИ СЪПРУГАТА СИ?

– Какво?...

– ДАМАТА, КОЯТО СЕ ГРИЖЕШЕ ЗА ТЕБ. ОБИЧАШ ЛИ Я?

– Да. Разбира се.

– МОЖЕШ ЛИ ДА СИ ПОМИСЛИШ ЗА НЯКАКВИ ОБСТОЯТЕЛСТВА, ПРИ КОИТО, БЕЗ ЛИЧНАТА ТИ ИСТОРИЯ ДА СЕ ПРОМЕНИ ПО НЯКАКЪВ НАЧИН, В ТОЗИ МОМЕНТ ТИ БИ ВЗЕЛ НОЖ И БИ Я НАМУШКАЛ? – попита Смърт. – НАПРИМЕР.

– Несъмнено не!

– НО ТВОЯТА ТЕОРИЯ ТВЪРДИ, ЧЕ ТРЯБВА. ТОВА Е МНОГО ВЪЗМОЖНО ВЪВ ФИЗИЧЕСКИТЕ ЗАКОНИ НА ВСЕЛЕНАТА И ЗАТОВА ТРЯБВА ДА СТАНЕ И Е СТАНАЛО МНОГО ПЪТИ. ВСЕКИ МОМЕНТ Е МИЛИАРДИ И МИЛИАРДИ МОМЕНТИ. И В ТЕЗИ МОМЕНТИ ВСИЧКИ НЕЩА, КОИТО СА ВЪЗМОЖНИ, СА НЕИЗБЕЖНИ. ВСИЧКОТО ВРЕМЕ РАНО ИЛИ КЪСНО СЕ СГЪСТЯВА ДО ЕДИН МОМЕНТ.

– Но, разбира се, ние можем да избираме между…

– НИМА? ИМА ЛИ ИЗБОР? ВСИЧКО, КОЕТО МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ, ТРЯБВА ДА СЕ СЛУЧИ. ТВОЯТА ТЕОРИЯ КАЗВА, ЧЕ ЗА ВСЯКА ВСЕЛЕНА, КОЯТО СЕ Е ФОРМИРАЛА, ЗА ДА ПОДСЛОНИ ТВОЕТО „НЕ“, ТРЯБВА ДА ИМА ДРУГА, КОЯТО ДА ПОДСЛОНИ ТВОЕТО „ДА“. НО ТИ ТВЪРДИШ, ЧЕ НИКОГА НЕ БИ ИЗВЪРШИЛ УБИЙСТВО. ТЪКАНТА НА КОСМОСА СЕ РАЗТРИСА ОТ ТВОЯТА СТРАШНА УВЕРЕНОСТ. ТВОЯТ МОРАЛ СТАВА СИЛА, РАВНА ПО СИЛА НА ГРАВИТАЦИЯТА.

– Това сарказъм ли беше?

– ВСЪЩНОСТ НЕ. АЗ СЪМ ВПЕЧАТЛЕН И ЗАИНТРИГУВАН – отговори Смърт. – КОНЦЕПЦИЯТА, КОЯТО ТИ МИ ИЗЛОЖИ, ДОКАЗВА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ДВЕ ДОСЕГА МИТИЧНИ МЕСТА. НЯКЪДЕ ТАМ ИМА СВЯТ, КЪДЕТО ВСЕКИ ПРАВИ ВЕРНИЯ, МОРАЛНИЯ ИЗБОР, ИЗБОРЪТ, КОЙТО МАКСИМИЗИРА ЩАСТИЕТО НА ТЕХНИТЕ СЪЩЕСТВА - ДРУГАРИ. РАЗБИРА СЕ, ТОВА ОЗНАЧАВА СЪЩО ТАКА, ЧЕ ТАМ НЯКЪДЕ ИМА ДИМЯЩ ОСТАТЪК ОТ СВЯТ, КЪДЕТО ТЕ НЕ СА…

– О, я стига! Знам какво намекваш, и аз никога не съм вярвал в безсмислиците за Рая или Ада!

Стаята стана по-тъмна.. Синьото сияние около острието на косата на Мрачния жетвар стана по-ясно.

– УДИВИТЕЛНО. НАИСТИНА УДИВИТЕЛНО. ПОЗВОЛИ МИ ДА НАПРАВЯ ДРУГО ПРЕДПОЛОЖЕНИЕ: ЧЕ ВИЕ НЕ СТЕ НИЩО ПОВЕЧЕ ОТ КЪСМЕТЛИЙСКА РАЗНОВИДНОСТ НА МАЙМУНА, КОЯТО СЕ ОПИТВА ДА РАЗБЕРЕ ЗАПЛЕТЕНОСТИТЕ НА СЪТВОРЕНИЕТО ПОСРЕДСТВОМ ЕЗИК, КОЙТО СЕ Е РАЗВИЛ ОТ НУЖДАТА ДА КАЗВАТЕ ЕДИН НА ДРУГ КЪДЕ СА УЗРЕЛИТЕ ПЛОДОВЕ?

Борейки се за дъх, философът успя да изрече:

– Не ставай глупав!

– ЗАБЕЛЕЖАТА НЕ БЕШЕ ЗАМИСЛЕНА КАТО ОБИДА – отбеляза Смърт. – ПРИ НАСТОЯЩИТЕ ОБСТОЯТЕЛСТВА, ВИЕ СТЕ ПОСТИГНАЛИ НЕВЕРОЯТЕН УСПЕХ. ТОВА ТИ ГО ПРИЗНАВАМ.

– Ние безспорно сме избягали от старомодни суеверия.

– МНОГО ДОБРЕ. ТОВА Е ТО ДУХЪТ. ПРОСТО ИСКАХ ДА ПРОВЕРЯ.

Той се наведе напред.

– ЗНАЕШ ЛИ ТЕОРИЯТА, СПОРЕД КОЯТО СЪСТОЯНИЕТО НА НЯКОЛКО МЪНИЧКИ ЧАСТИЦИ Е НЕОПРЕДЕЛЕНО ДО МОМЕНТА, В КОЙТО ТЕ НЕ БЪДАТ НАБЛЮДАВАНИ? ЧЕСТО Е СПОМЕНАВАНА ЕДНА КОТКА В КУТИЯ...

– О, да! – каза философът.

– ДОБРЕ – рече Смърт.

Изправи се, когато и последната светлинка замря, и се усмихна.

– Е, АЗ ТЕ ВИЖДАМ…
Гласувай:
42
2Следващ постинг
Предишен постинг

1. karambol5 - Хареса ми това - Е АЗ ТЕ ВИЖДАМ :)))
14.12.2010 14:58
Хареса ми това - Е АЗ ТЕ ВИЖДАМ :)))
цитирай
2. candysays - :)
14.12.2010 15:11
:))) Поздрави за публикацията!
цитирай
3. spasunger - :-)
14.12.2010 15:14
Малко подробности какво има предвид Смърт:

http://en.wikipedia.org/wiki/Uncertainty_principle

http://en.wikipedia.org/wiki/Schr%C3%B6dinger%27s_cat

http://en.wikipedia.org/wiki/Wave_function_collapse

http://www.youtube.com/watch?v=DfPeprQ7oGc
цитирай
4. анонимен - Мартин
14.12.2010 16:46
Истинската стойност на този кратък текст е огромния подтекст, който има. Като малки точици, които като се разровят стават бездънни ями. Препратките са с по изречение, но водят към теми, които сами по себе си са сложни лабиринти. Първо квантовата физика и философските й идеи и лекото преплитане с еволюцията ни. И въпросът за избора погледнат от съвсем друг ъгъл. Ето това е ярък пример защо трябва да се четат книги, ама не машинално и разбрал недоразбрал:Олеее, колко е хубаво! Замисли се, порови, събери още информация и тогава стъпил на основите на "знанието" /кавичките са защото това е неизчерпаемо понятие, неподвластно на обяснение и рамки/ си направи изводи, изгради си виждането за света или поне разшири кръгозора си ,допускайки, че може нещо и да е вярно.....
цитирай
5. spasunger - ...
15.12.2010 10:24
Така е, за да разбереш за какво в действителност иде реч при Пратчет, трябва първо да си наясно с ред други неща. Иначе няма смисъл. И текстът, колкото и интересен да звучи, изглежда като нищо повече от един обикновен разказ за някакви измислени случки.
цитирай
6. анонимен - Martine
15.12.2010 10:25
Pravo kazva6. no ne si li malko pretenciozen kam kolegite 4itateli moje bi?
цитирай
7. spasunger - ...
15.12.2010 11:47
Айде, зачекнахте се.
цитирай
8. анонимен - Spasunger
15.12.2010 11:50
Ami kakvo. iz4el e knigite- hubavo. a otkade e tazi nadmennost? i gledaneto ot po-visokiq piedestal? koito ne e 4el koeto toi e pro4el e nqkak si po-niz6a forma na jivot li? a dali naistina go e pro4el i kakvo e razbral?
цитирай
9. spasunger - ...
15.12.2010 11:52
Четенето не те прави автоматично по-умен. Прави те само по-информиран. И разширява донякъде мисленето. Все пак зависи и какво четеш, как и с каква цел.
цитирай
10. анонимен - Spasunger
15.12.2010 11:55
E imenno de. iz4el bil 10 ka6ona s knigi i kakvo? osven koef.na inteligentnost ima i koef.na emocionalna inteligentnost a arogantnostta ne govori dobre za nego.
цитирай
11. spasunger - ...
15.12.2010 12:00
А влизането на нож за щяло и нещяло какво говори за EQ?
цитирай
12. анонимен - Spasunger
15.12.2010 12:59
Ne az pretendiram da sam E-ntelegenten.
цитирай
13. spasunger - ...
15.12.2010 13:00
ОК, достатъчно. Ще трия вече.
цитирай
14. анонимен - Мартин
15.12.2010 13:20
Я, колко сте се засегнали? Защо! Първо -не съм претенциозен към никой-вс. има право да ИЗБИРА да чете или не и какво да чете. Защо се засягаш -не нападам никого -гузен негонен бяга.Ако не си съгласен с казаното от мен най-вероятно ще го подминеш, ама щом съм"претинциозен" значи нещо право казах и някъде дълбоко засегнах нечии комплекси-може би. Четенето те прави по-информиран, а натрупаната информация и после преработена те води към мисъл. Уважавам природния интелект , но мисля че не е достатъчен днес. Книгите те учат на двупластовост и ти показват всестранността на истината-това е мое мнение разбира се! Не гледам "отгоре", защото няма горе -има различни пътища. Попрочел съм нещо, но то е капка в морето и думите ми по-горе бяха като съвет приятелски, защото се надявам този пост да се чете от любознателни хора, а не просто заяждачи на дребно. Лично аз не харесвам Пратчет, но този разказ ми хареса.
И за финал - ако ще има ирония, то нека е самоирония -тя е градивната. Редно е подигравките да се към ограничените, а не към кастата на "учещите се" /да пояснявам ли какво е каста?/
цитирай
15. анонимен - Martine
15.12.2010 13:28
A pravi li te po-gramoten? v smisal naprimer da moje6 da pi6e6 dumi4ki kato pretenciozen?:)
knigite te u4at na dvuplastovost-jalko men me u4at na mnogoplastovost ama karai.
kato govori6 da ima gradivna samoironia a ne podigravki predlagam da po4ne6 ot sebe si. citiram: [Ето това е ярък пример защо трябва да се четат книги, ама не машинално и разбрал недоразбрал:Олеее, колко е хубаво!] -tova kazano to4no sled 2 komentara ot sorta [ole kolko e hubavo] gradivna samoironia li be6e ili drugo?
цитирай
16. анонимен - Мартин
15.12.2010 13:29
Пропуснах! Много си прав за емоционалната интелигентност, но за да правиш емоционална дисекция на някой,когото дори не познаваш се искат завидни познания по психология. Ако ме познаваше щеше да занеш, че арогантността е последното качество в характера ми. Не се правят изводи за човек от три изречения. Изкуство е да се води дебат - по тази тема има един много поучителен пост - нека домакинът ти го прати, ако желае!
цитирай
17. spasunger - Пращам
15.12.2010 13:35
http://asthfghl.blog.bg/politika/2010/11/03/kak-da-vodim-normalen-debat.629081
цитирай
18. анонимен - Мартин към 15
15.12.2010 13:37
Ще прочета ли нещо съществено или ще се заяждаме! Крайно време беше някой да Ви каже, че по добре нищо да не пишеш отколкото пълни глупости. Ако имаш нещо съществено за споделяне - давай- отворен съм за дебат. Ако не -изводите и иронията всеки да си ги преценя сам.
цитирай
19. анонимен - Martine
15.12.2010 13:49
Blagodaria 4e mi otgovori na vaprosa. t.e 4e ne jelae6 da otgovori6. priaten den i izvinenia kam spasunger 4e mu razvalihme perfektnia posting.
цитирай
20. spasunger - ...
15.12.2010 13:51
Случва се. Особено когато коментарите не се модерират.
цитирай
21. анонимен - Таня
16.12.2010 14:12
Не разбрах само защо се получи това заяждане с човек, който поставя знанието в кавички, което автоматично сваля всякакви претенции той да е свръхкомпетентен. Както и да е. Това дали авторът има познания и как ги вписва в произведенията си можеш да оцениш само, ако самият ти имаш познания, за това Мартин е прав. Аз бях много учудена и доволна, естествено, когато прочетох (не помня вече в коя книга на Пратчет, четях го много, но преди години) нещо за принципа на Хайзенберг. Когато авторът прави препратки към световната култура, науката и т.н. е много по-голямо удоволствие да го четеш, а понякога си казваш: "Ей, ама ние имаме еднакво образование!". За мен обаче това не е причина да виря нос, просто е удоволствие, както и четенето. Нямам време да задълбавам, защото ежедневието ми е много напрегнато, а често дори се налага да жертвам малко сън, за да почета. Не мисля, че липсата на познания за квантова физика трябва да спира някой да чете художествена литература.
Радвам се, че има хора, които все още четат. Поздрави и на spasunger! Як герб ;)!
цитирай
22. анонимен - Мартин
16.12.2010 14:41
Не разбирам защо вадите понятие или израз от контекста и го тълкувате както ви е изгодно!
Дълбоко уважавам всеки, който чете фантастика, защото :"Фантастиката и фентъзито са като спортен уред за мисълта - не могат да те отведат никъде, но тренират мускула, с който можеш да стигнеш навсякъде."- цитатът е на Пратчет.
цитирай
23. spasunger - Смиффка за Таня!
16.12.2010 14:43
И девиза им си го бива:

Quanti canicula ille in fenestra

"Колко струва онова кученце на витрината?"

Ей в такъв град с такъв девиз искам да живея! :-)
цитирай
24. spasunger - Смифка и за Мартин:
16.12.2010 14:44
http://languagelog.ldc.upenn.edu/myl/llog/duty_calls.png

;-)
цитирай
25. анонимен - Таня
16.12.2010 15:05
Май не съм се изразила ясно, но се опитах да защитя позицията ти, Мартине, с идеята, че съм те разбрала правилно. Оценявам това, че не поддържаш острия тон, само и само да си прав, а си обективен. Че на какво съм се нагледала/начела, има хора, които не могат да се спрат и да кажат: "Да, тук ти си прав!".
Spasunger, девиза съм го пропуснала, но като откриеш тоя град, звънни ми, и аз ще имигрирам там:) (че само с четене не става, като затвориш книгата, реалността те приземява със скорост 9,8 м/сек.)
цитирай
26. spasunger - :-)
16.12.2010 16:41
Ускорение. 9.8 м/сек ускорение :-)
цитирай
27. анонимен - Мартин
16.12.2010 17:02
Таня, четенето според мен е затова като понатрупаш идеи и знание да опиташ да моделираш реалността на база изграден свой светоглед. И изправен пред ежедневен кръстопът да поемаш пътя, който ти носи повече вътрешна хармония и спокойствие, променяйки или ако не-поне приемайки реалността. Защото Адът това не са другите, Адът това мога да бъда само АЗ.

А колкото до свободното падане, гравитацията и ускоренията на движещи се тела..... просто физика/ за справки Нютон/
цитирай
28. spasunger - Като споменахме Ада...
16.12.2010 17:16
И за да се върнем на темата, ето какво казва Пратчет за Ада (груб превод):

Много хора, наричащи себе си Сатанисти, навярно карат дори Алистър Кроули да се върти неспокойно в гроба. Не просто заради нещата, които са извършили, а по-скоро заради начина, по който Адът им служи като оправдание за всичко.

Винаги ще измислят някаква идея, която да ти преобърне стомаха и за която дори демоните не биха се сетили и след хиляда години. Някаква мрачна и безмозъчна гадория, която само един напълно функционален човешки ум би могъл да възприеме и после да изкрещи "Дяволът ме накара да го сторя!", че и да спечели симпатиите на съда на всичкото отгоре. И това при положение, че самият Дявол никому нищо не е сторил. Даже не му се е налагало да стори каквото и да било.

Това е, което някои не можеха да разберат. Адът не е някакъв огромен резервоар на злото, или поне не повече, отколкото Раят бе фонтан на доброто за Алистър Кроули. Двете са просто страни в една огромна космическа партия шах.

Истинското благородство и истинското смразяващо кръвта зло не се намираше по-далеч от човешкия мозък.
цитирай
29. анонимен - Таня
16.12.2010 18:27
Абсолютно! Това казвам на голямото ми дете - хората могат да бъдат много по-страшни от чудовищата в тъмното!
Да, отнесох се за ускорението :) Разликата е очевадна.
цитирай
30. spasunger - да моделираш реалността По...
16.12.2010 20:39
Мартин написа:
да моделираш реалността


По-скоро да моделираш твоята "истина" (т.е. представа) за обкръжаващата те реалност.
цитирай
31. анонимен - Мартин
17.12.2010 11:33
Именно! Само своята "реалност" можеш да моделираш, но човек не е изолирано, а социално същество и моя избор променя реалността и на хората около мен, а те на други ... и така като домино. Затова и моя избор трябва да е не само егоистичен, но и с поглед хвърлен напред - отговорен.
цитирай
32. balgarski7vinarki - tova e kvantov optimisam
17.12.2010 17:25
hubavo e da mislim che ima savarshen sviat, kadeto vsichko e kakto triabva i nie sme i tam, i tam sme kasmetliiska raznovidnost- po otnoshenie na totalnia moral .
Sashto i sravnenieto jiteiski piasachen chasovnik - dobre kazano.
Osven tova radvam se che moga da si predstavia paralelnoto ni razlivane v razlichnite realnosti i povoda e tvoita tvorba, blagodaria.
цитирай
33. spasunger - ...
17.12.2010 19:28
Не е моя, на Пратчет е. Един от най-хубавите му разкази.
цитирай
34. анонимен - Чудесно
31.12.2010 08:55
Приятели, чета много и най-различна литература, но си признавам, не съм чела Пратчет. Харесва ми обаче това, което видях тук и благодаря, spasunger! Всяка книга, всеки ред, който те кара да мислиш, да разширяваш и сравняваш познанията си, са нещо много ценно. Прекрасен е този откъс, със своята многопластовост, с леката ирония, а краят е наистина чудесен: "Е, АЗ ТЕ ВИЖДАМ..."
цитирай
35. анонимен - хапчетата
04.01.2011 08:57
хора пийте си хапчета навреме
цитирай
36. urilozev - Възприятие
18.01.2011 07:50
Словото възбужда и предизвиква мисълта, която засилва и разширява възприятията.Хубав ден.
цитирай
37. анонимен - nXdRLALW
03.06.2011 18:01
More posts of this quality. Not the usual c***, plseae
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: spasunger
Категория: Спорт
Прочетен: 778217
Постинги: 309
Коментари: 1017
Гласове: 16696