Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
07.01.2010 15:50 - Особености на Кръглия свят
Автор: spasunger Категория: Спорт   
Прочетен: 2335 Коментари: 7 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


image
Практичността на един плосък свят, легнал върху гърбовете на четири слона, стъпили на корубата на гигантска костенурка, е повече от очевидна

image
Драконите бълват огън, не защото имат азбестови дробове, а защото просто така правят драконите.

Героите побеждават, само ако са числено превъзхождани...

И събития, за които шансът да се случат е едно на милион, се случват в девет от десет случая.

Този феномен е предмет на доста разтегливо определени закони на причинността, но е факт.
...  

Rowwen Hиze - Ankh_Morpork   2 - 5
 
RHe - Ankh   2 - 5

0 - 1  JL Fernбndez 2"
0 - 2  M Dalblom 5"
1 - 2  A Neves 36"
1 - 3  N Vitanov 41"
1 - 4  H Dyrшy 42"
1 - 5  L Qiang 44"
2 - 5  M Sewalski 49"

image


След безславното отпадане от надпреварата за Купата, отборът на Анкх трябваше да се задоволи с един спаринг с полу-аматьорския отбор на Ровен Хезе. Домакините бяха изключително гостоприемни, което означава, че момците на Смърт се отърваха само с няколко дребни охлузвания и един пукнат нос.

Анкх подхвана съперника от самото начало и го натика в собственото му поле, като непрестанно обсипваше вратата му с удари от средно и далечно разстояние. До почивката бе натрупана удобна преднина от четири гола, която криво-ляво успяхме да задържим през втората част, без да се влагат излишни усилия.

Анкх продължава да се готви за втория кръг на Шампионата, където в момента е лидер. Още е рано да се дават някакви прогнози за крайното класиране, но не е тайна, че амбициите са за защита на титлата. Интересното е, че докато повечето първенства в страните от Кръглия свят вече са преполовени, тези на Диска тепърва започват. Но, подобно на различните свойства на светлината, времето също тече по съвсем друг начин тук.

...


Кръглият свят представлява свят с общо взето сферична форма. Да, колкото и странно да звучи, неговите обитатели по някаква странна приумица на природата успяват да се задържат, без да изпаднат от него, така че няма какво толкова да берем грижа за тях.

Този свят съществува в една алтернативна Вселена, създадена от магьосниците от Невидимия Университет в Анкх-Морпорк. Предназначението му е да се използва като отпадъчно кошче, където да хвърлят прекомерната натрупана магическа енергия, породена от разцепването на тавма*.

Хексът** е натоварен със задачата да наглежда това странно творение. Той може да размества дребни предмети в него и леко да влияе на хода на събитията. Като изключим тези незначителни взаимодействия, тази Вселена е (поне на теория) напълно изолирана от останалите Вселени. В нея няма никаква магия***, даже не присъстват и най-обикновени първични елементи като наративиума****. Няма и никакви богове, противно на някои схващания на местните жители.

След няколко неуспешни опита, магьосниците все пак успели да създадат една що-годе прилична на външен вид обитаема планета (макар и тя да не е плоска като Диска, което си е доста потискащо). Скоро след това животът си намерил пролука и пуснал корени и в този свят.

Каквото и да си говорим, Кръглият свят си е "нашата" планета Земя. Той е дом на човешка цивилизация, която е много подобна на тази на Диска, но се е развила по различен начин от отсамната страна на бариерата между Вселените. И макар че по много неща я наподобява, има някои съществени различия. Вече споменатата липса на магия, като за начало. Също, тази човешка цивилизация далеч не е първата. Няколко цивилизации са се издигали и са падали в историята на Кръглия свят, включително тези на раците и на динозаврите.

Човешкото население на Кръглия свят далеч не е водило безметежно съществувание; в даден момент например съдбата му е била сериозно застрашена от едно нашествие на Елфи, които изопачили историите на човеците от Кръглия свят в съответствие със своите си интереси (по-специално историите на Уилям Шекспир). По-късно ги последвали Ревизорите на Реалността, които имали известни възражения към последствията от "Произхода на Видовете" на Чарлз Дарвин.

И в двата случая магьосниците се намесили, за да защитят целостта на предпочетената от тях версия на историята на Кръглия свят, а именно тази, която предвижда оцеляването на човешкия вид (може би са го сторили поради сантиментални подбуди, тъй като самите те принадлежат към същия).

...


* Тавмът е основната градивна единица на магията. Студенти ентусиасти като Пондър Стибънс са установили, че той се състои от Нещица, които пък на свой ред са изградени от петте основни Аромата (нагоре, надолу, настрани, сексапил и мента). За един тавм се приема количеството магия, което е необходимо за създаването на един бял гълъб или три билярдни топки (също бели).

Друг един, по-малко известен проект, свързан с тавма, е конструирания от Пондър "тавмичен реактор", създаден с единствената задача да генерира огромни количества енергия. Както казва самият Пондър, енергията, която подобна чудесия може да създаде, би била достатъчна да запрати целия Университет до Луната. Или пък да създаде нова Вселена... Което и станало.

В момента има някакви опити да се замени тази мярна единица с по-нова: "прим" (която изглежда е от метричната система, след като Ринсуинд веднъж споменал за "мили-прим" количество енергия). За жалост този подход не е на особена почит сред традиционно настроените магьосници, подобно на неохотата, с която британците и американците от Кръглия свят гледат на метричната система и предпочитат да се придържат към "имперската", която е пълна със сложни взаимоотношения, чийто произход се губи назад в дебрите на историята, но всъщност като цяло е пълна със смисъл, като се замислиш по-дълбоко.

...


** Както сме разказвали по-рано, Хексът е органичен/неорганичен/магичен супер-компютър, собственост на Невидимия Университет. Помещава се в Сградата по Високоенергийна Магия и първоначалните му компоненти са били мишка с колело и една колония мравки (резултатът в този случай далеч надвишава сбора от отделните части). Младият Пондър Стибънс и неговия екип от пъпчиви, облечени в лекьосани анцузи и очила с голям диоптър младоци със странни разбирания за света, се грижат за машината.

Хексът често прескача от едно настроение в друго, понякога е сговорчив, друг път е много опърничав и като цяло проявява обезпокоителни признаци на собствено мислене. Освен необяснимото присъствие на един банан в цялото уравнение, няма други съществени разлики с нас, нали?

...


*** Светът на Диска се поддържа от магията. Без магия, той би се разпаднал. Затова тя присъства навсякъде. На някои места във Времето и Пространството има течове на магия, или пък големи натрупвания, като например в планините Овнерог, или в епохата на Магьосническите Войни.

Някои групи хора могат да възприемат магията визуално под формата на специфичния Цвят на Магията, "октарин". Осмият цвят.

Макар че магията като цяло има едни и същи свойства навсякъде, съществуват различни начини за използването й. И, което е по-важното, за НЕ-използването й. Такава е например вещерската магия. В по-голямата си част тя се изразява в "Главознание", или познание за начина, по който хората възприемат света. От друга страна пък, магьосниците са далеч по-склонни към показност и предпочитат специалните ефекти.

Има и един друг вид магия, "старата магия". Тя е толкова стара, че едва ли вече може да се определи като магия. Както се уверихме от предишната история, да държиш под контрол зъбите (или ноктите, или косата) на хората, е също толкова мощна, ако не и по-мощна магия от обикновената.

...


**** Наративиум е най-разпространеният елемент на Диска, макар че не е включен в списъка на основните пет елемента: земя, огън, въздух, вода и изненада. Наративиумът се грижи за това всичко да се случва както си му е редът.

Например, ако едно момче има двама по-големи братя, има голям шанс в даден момент те да се отправят на изпълнено с приключения пътешествие. Първият брат ще бъде силен, но ще се провали поради своята глупост; вторият ще е умен, но ще се провали, защото е кекав. И тогава най-малкият брат няма да има друг избор, освен да тръгне и той, след което задължително ще успее и ще донесе слава и богатства на бедното си семейство.

Този феномен е известен също като "разказвателна причинност".

Драконите бълват огън, не защото имат азбестови дробове, а защото просто така правят драконите. Героите побеждават, само ако са числено превъзхождани... И събития, за които шансът да се случат е едно на милион, се случват в девет от десет случая. Този феномен е предмет на доста разтегливо определени закони на причинността, но е факт.

След кратки проучвания, магьосниците са установили, че Кръглият свят е лишен от какъвто и да е наративиум. И са изумени, че той въобще успява да функционира. Вместо с наративиум, Кръглият свят функционира чрез "квантума", известен още на неговите обитатели като "физика".




Гласувай:
7



1. bapha - баси
07.01.2010 16:48
да не ти свършва разказвателната причинност нивгъж, ей
поздрав (пореден) за избора
цитирай
2. spasunger - ;-)
07.01.2010 20:10
Това беше само една междинна вметка между края на предната голяма история и следващата. Да се изяснят някои неща. :-)

Понякога и разказвателната причинност се нуждае от такива кратки междучасия.
цитирай
3. lagrima - Изумяваш ме..
08.01.2010 00:33
Изумяваш ме..
цитирай
4. rpatel - Да живее Тери Пратчет! Обожавам го, ...
08.01.2010 11:51
Да живее Тери Пратчет! Обожавам го, а историите за светът на диска са просто невероятни!
цитирай
5. spasunger - :-)
08.01.2010 12:02
Всяка дума си тежи на мястото, нали?
цитирай
6. basta - всичко да се случва както си му е р...
08.01.2010 17:00
всичко да се случва както си му е редът, а?
не звучи зле, ама...ако мен питаш без Магия не става. не. никога. без Магия не става.
и по този повод...ето подарявам ти моята магия. звукът на Тишината...

http://www.youtube.com/watch?v=OdTdYbpl5hQ

цитирай
7. spasunger - ...
09.01.2010 12:24
Нашата магия тук (на Кр.свят) е малко по-друга...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: spasunger
Категория: Спорт
Прочетен: 1054221
Постинги: 309
Коментари: 1017
Гласове: 16699